Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми утворення кісти суглобів

Основні симптоми утворення кісти суглобівМи зустрічаємо різні види кіст, які можуть розташовуватися як всередині нашого тіла, так і зовні. Наразі розберемо поширений тип новоутворення, а саме гангліозну кісту. Що це за захворювання та які його основні симптоми?

Гангліозна кіста — це патологічний стан, що характеризується формуванням новоутворення заповненого рідиною розташованого вздовж сухожиль або суглобів. Переважно це ділянка стопи або щиколотки.
 
Одразу відмітимо, що кіста може сягати різних розмірів, від маленької горошини до тенісного м’яча. При цьому на дотики вони можуть бути м’якими або ж твердими. 
І ще одне, гангліозна кіста не є раковою!

Характерні ознаки

Клінічна картина залежатиме від розмірів кісти. Так не є виключенням коли вона є настільки маленькою, що людина не здогадуватиметься про її наявність. В протилежному випадку особа спостерігатиме появу утворення на руці або стопі. 
 
На що в першу чергу звертається увага? 
  • Розмір: у випадку гангліозної кісти, утворена грудка має круглу або овальну форму з заокругленими краями.
  • Не викликає болю. Однак варто враховувати можливий тиск на нервові закінчення, що може спричинити ряд порушень, серед яких і біль.
  • За текстурою даний тип кісти може бути як м’якою, так і досить твердою, навіть попри наповненість рідиною.
  • Можлива рухливість.
Хоча ж знову ж таки на появу скарг впливатиме і безпосереднє розташування. Так при зосередженні патологічного процесу поблизу нервового закінчення виникатимуть больові відчуття, втрата чутливості, оніміння, відчуття поколювання, обмеження рухів. Звісно, що це може впливати й на якість життя пацієнта.  
 
Звісно, що поява будь-якого утворення потребує уваги та звернення до лікаря. Адже чи є воно гангліозною кістою можливо визначити лише після ряду обстежень. 

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною гангліозної кісти. Спеціалісти ж дотримуються думки стосовно впливу певного подразника або попередня травма. Також є докази того, що ці кісти можуть бути пов’язані з артритом.
 
Відмічається, що кіста може виникнути у будь-кого. Однак часті випадки спостерігаються саме у віковому діапазоні 15-40 років.

До факторів ризику можна віднести робочу діяльність з постійним навантаженням на зап’ястя, запальний процес в суглобі або сухожиллі, хронічні захворювання суглобів.

Діагностика та тактика лікування

Безпосередньо перед встановленням діагнозу лікар проводить збір анамнезу та фізикальний огляд ураженої ділянки. Надалі можливе проведення візуалізаційних тестів, типу рентгенографії, УЗД, МРТ для більш детальнішого аналізу клінічної картини. 
За необхідності проводиться взяття зразка рідини з кісти для дослідження.
 
Тактика лікування є індивідуальною. Так не є виключенням коли кіста зникає самостійно, або ж утворення є маленьким за розміром та не викликає жодного дискомфорту, що знову ж таки потребуватиме виключно подальшого спостереження. 

Додатково у такому випадку рекомендується носити зручне взуття, яке не спричинятиме тиск на кісту, уникати тривалих повторювальних рухів верхньою кінцівкою, використовувати ортез з метою знерухомлення та запобігання подальшого росту.  

В протилежному випадку, коли утворення є великим та викликає скарги, а консервативні методи лікування не є дієвими проводиться оперативне втручання. Лікар може аспірувати її, дренувавши рідину з кісти за допомогою шприца. Але оскільки аспірація дренує кісту, але не видаляє її, після цієї процедури вона може вирости знову.

Якщо гангліозна кіста часто рецидивує, варто обговорити з лікарем наступні кроки для її лікування або видалення. Тобто якщо інші підходи не принесуть результатів, лікар може вирішити видалити кісту та її ніжку (якщо вона прикріплюється до сухожилля або суглоба).
 
У жодному разі не намагайтеся самостійно проколоти кісту голкою або іншими гострими предметами. Це підвищує ризик рецидиву, а також може викликати інфекції. Це ж стосується  поширеного помилкового твердження, що якщо вдарити її великим предметом, вона зменшиться і зникне. Однак ризик рецидиву значно вищий, коли використовується цей метод, і можливе травмування або поява інфекційного процесу навколо місця кісти.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм