Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини гострого болю в животі

Основні причини гострого болю в животіБіль в животі є досить поширеною проблемою, причинами якої можуть бути гази чи порушення травлення. Однак не є виключенням коли за цим станом криється серйозна патологія, що потребує надання невідкладної допомоги.

Біль у животі - це стан, що характеризується дискомфортом або іншими неприємними відчуття, які відчуваються в області живота (між ребрами та тазом).
Звісно, що біль буває різним, в тому числі й у животі. До прикладу гострий біль починається через кілька годин або днів і може супроводжуватися іншими симптомами. Для хронічного характерний біль, що триває від тижнів до місяців або більше, і може з’являтися та зникати.
 
Поступальний біль з часом посилюється і часто супроводжується іншими симптомами.
 
Загалом, біль у животі – це суб’єктивний симптом, який може описати лише людина, що його відчуває. Так він може відчуватися у легкій або важкій формі, бути тупим або різким, у вигляді печіння чи больових відчуттів, постійним або періодичним.

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що невідкладної допомоги потребують випадки коли біль є сильним та не стихає упродовж двох годин!
Також це ті випадки екстреного звернення до лікаря, коли:
  • біль виникає під час вагітності;
  • біль тривалий та має різкий характер;
  • метеоризм;
  • кров у калі;
  • жовтяниця.

Основні причини гострого болю

  1. Апендицит або запалення апендикса. Характерними ознаками є різкий біль в правій частині живота з додатковою появою нудоти та блювання, метеоризму. Основним методом позбавлення проблеми є оперативне втручання з видалення апендикса. 
  2. Камені в жовчному міхурі, а точніше блокування ними протоки жовчного міхура. Саме це і викликає сильні больові відчуття. Даний стан діагностується як холецистит і супроводжується появою пітливості, блювання, жовтяниці.
  3. Кіста яєчника, коли формується утворення заповнене рідиною. Симптоми виникають при досяганні кістою великих розмірів. Відмітимо, що такий тип утворення може як зникати сам по собі, так і потребувати оперативного втручання.
  4. Інфекція сечовивідних шляхів, для якої характерним є больові відчуття в тому числі й при сечовипусканні. Усунення проблеми потребуватиме антибактеріальної терапії.
  5. Гастроентерит або шлунковий грип. Це інфекція в кишківнику, яка окрім гострого болю викликатиме діарею та блювання.
  6. Виразка шлунку, що являє собою ранову поверхню на слизовій оболонці органу. Причиною цього є інфекція Helicobacter pylori. Біль при виразці шлунку є тупим та пекучим. Усувається медикаментозно.
  7. Позаматкова вагітність, це стан при якому яйцеклітина розміщується в матковій трубі замість матки. Відповідне це не є нормальною вагітністю та потребує оперативного втручання. Про позаматкову вагітність свідчитиме поява гострого болю, кров’янистих вагінальних виділень
  8. Харчове отруєння, для якого є характерним ураження травного тракту внаслідок потрапляння туди бактерії при вживанні їди.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення причини сильного болю в животі відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду, даних анамнезу з визначенням характеру болю.
Додатково призначається ряд діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові та сечі, рентгенографія, КТ, УЗД.
 
Лікування болю в животі залежить від його причини та може включати медикаментозну терапію, яка направлена на зменшення запального процесу, запобігання кислотному рефлюксу або лікування виразок чи інфекції, і звісно оперативне втручання за необхідності. 

Вагомим внеском у лікуванні є корективи у способі життя, з дотриманням правильного харчування, коли прийом їжі супроводжується повільним та ретельним пережовуванням, а розміри порцій є невеликими. Також потрібно навчитися контролювати стрес у своєму житті та обмежити вживання алкоголю й кофеїновмісних продуктів.

Важливо розуміти, що причини гострого болю в животі та його інтенсивність є різною. Однак не варто недооцінювати даний стан. При появі сильних больових відчуттів одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм