Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Некроз м'яких тканин: як вчасно розпізнати порушення?

Некроз м'яких тканин: як вчасно розпізнати порушення?Зима з морозами є небезпечною порою для розвитку переохолоджень та обморожень. Так холодова травма в критичних випадках може призвести й до інвалідизації людини, насамперед це пов'язано з глибокими ураженнями м'яких тканин та розвитком некрозу. Тому наразі розберемо детальніше саме основні симптоми змертвіння тканин та методи надання допомоги.

Некроз - це патологічний стан, що характеризується ураженням та відмиранням клітин в м'яких тканинах.
 
В основі розвитку даного патологічного процесу покладений вплив патогенних мікроорганізмів (бактерії, віруси, грибки). 
 
Розрізняють декілька видів некрозу, що варіюються від пролежнів до відомого нам інфаркту з раптовим припиненням кровопостачання до певної ділянки. Також до різновидів некрозу відносять гангрену, розвиток якої є досить частим ускладненням при глибокому обмороженні. Для неї є типовим ураження шкірного покриву, м'язів, слизових оболонок. 
При некротичному змертвінні голівки стегнової кістки діагностують асептичний некроз. 

Які фактори впливають на розвиток некрозу?

Окрім глибокого перехолодження та обмороження, до можливих факторів, що підвищують ризики розвитку некрозу відносять:
  • травми (наприклад, поріз, перелом);
  • опіки;
  • оброблення ранової поверхні з недотриманням стерильних умов;
  • порушення кровотоку;
  • порушення зі сторони серцево-судинної системи.

Основні прояви

Для некрозу характерний поступовий розвиток. Однак при цьому особливості перебігу залежатимуть від форми ураження. Так виділяють сухий та вологий некроз.

Для сухого некрозу буде характерний розвиток наступних симптомів:
  • чітка локалізація ураження;
  • шкіра набуває сіро-жовтого забарвлення;
  • формування виразки з наступним приєднанням гнійного процесу;
  • утворення нориці після розкриття гнійника.
Вологий некроз супроводжується інтенсивними проявами з появою:
  • неприємного гнильного запаху;
  • зовнішньо - набухання ураженої ділянки з наступним розпаданням та утворенням гнильної консистенції.
При цьому при обидвох формах загальне самопочуття хворого погіршується, підвищується температура тіла, функціонування органу чи ділянки тіла де локалізується некроз порушується. 
 
Щодо розвитку некрозу шкірного покриву, що є частим явищем при обмороженні, то першочергово у хворого виникатимуть скарги на появу порушення чутливості (оніміння та поколювання), гіперемію та набряк, мерзлякуватість кінцівок, симптоми інтоксикації. Відповідно, чим триваліше відсутнє лікування, тим інтенсивнішими стають симптоми. Так надалі розпочинається процес гниття з появою характерного запаху та повним відмиранням тканин. Шкіра зовнішньо бліда з наступним переходом у темно-фіолетовий та чорний колір.
 
При ураженні внутрішніх органів та кісткової тканини симптоми на початку є практично непомітними. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься як на основі зовнішнього огляду, попереднього отримання даних анамнезу, так і шляхом діагностичних методів (рентгенографія, МРТ, КТ, лаб. дослідження крові). Це дасть можливість встановити ступінь ураження. 
 
Враховуючи, що тактика лікування залежатиме від локалізації некрозу та його форми, до загальних методів відносять призначення протизапальних препаратів, фізіопроцедур.
Змертвілі ділянки висікаються в межах здорових тканин з наступним проведенням місцевого лікування та перев'язок (при показаннях).
 
А от при досягненні патологічного процесу аж до кісток в обов'язковому порядку проводиться оперативне втручання, з можливим видаленням ураженої ділянки та заміною її на протез (наприклад, при некрозі суглоба). В критичних випадках можлива й ампутація.
 
Також на процес загоєння самої рани може впливати ряд факторів, від віку пацієнта, його ваги, стану кровопостачання до супутніх  захворювань, наявності вторинної інфекції. 
Відзначимо, що при розвитку сухої некротичної ранової поверхні без наявності додаткового інфікування та надмірного ексудату спеціалістами використовуються гідрогелеві пов'язки. Так гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”, виступають допоміжним засобом та забезпечують зволоження рани та її пришвидшене загоєння. Також в залежності від показань до складу пов'язки входять лікарські засоби (від знеболювальних до протизапальних). Придбати даний медичний продукт можливо в медичному маркеті ITMED.
 
Пам'ятайте, що розвиток некрозу краще запобігти, аніж тривало лікувати. Тому дотримуйтеся всіх необхідних профілактичних заходів. А в разі появи симптомів порушення, не зволікайте зі зверненням до лікаря та не витрачайте дорогоцінний час на самостійні методи лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм