Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Бурхаве: основні симптоми раптового розриву стравоходу

Синдром Бурхаве: основні симптоми раптового розриву стравоходуСиндром Бурхаве - це патологічний стан, який характеризується спонтанним розривом всіх оболонок стравоходу, що супроводжується сильним болем в грудях та надчеревній ділянці.

Попри рідкісні випадки, за статистичними даними найчастіше синдром виникає у чоловіків віком старше 55 років. Особливо, якщо вони ще й зловживають алкоголем.
 
В залежності від локалізації патологічного процесу, розрізняють торакальний й абдомінальний розрив стравоходу.
Так у разі торакальної форми захворювання, розрив стравоходу відбувається в його грудному відділі. До основних проявів відносять розвиток пневмотораксу, накопичення повітря в середостінні (пневмомедіастинонум), а згодом приєднання гнійного процесу.
Абдомінальний розрив стравоходу відбуватиметься відповідно назві в черевному відділі органу. При цьому клінічна картина є характерною для розвитку перитоніту. 

Провокуючі фактори

У більшості випадків в основу захворювання покладено зміни в м'язовому шарі стравоходу. До цього переліку можна віднести:
  • виразкова хвороба;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • лікарський езофагіт.
Також до причини порушення відносять раптове підвищення тиску всередині стравоходу що може виникнути внаслідок:
  • надмірного блювання (наприклад, після переїдання або рясного вживання алкоголю й рідини, булімії);
  • багаторазового блювання внаслідок ураження блювотного центру головного мозку;
  • підвищення внутрішньошлункового тиску, та згодом всередині стравоходу внаслідок надмірних фізичних навантажень, інтенсивного кашлю.
На розвиток розриву також впливають й анатомічні особливості стравоходу, кровопостачання, наявність запальних змін тощо.

Які симптоми можуть виникнути при розриві стравоходу?

  1. Блювання (їдою, що нещодавно вживалася).
  2. Біль в ділянці грудної клітки ріжучого характеру. Може іррадіювати в спину.
  3. Формування підшкірної емфіземи (скупчення повітря в підшкірно-жировій клітковині) в ділянці шийно-грудного відділу, що може виникнути в момент блювання. 
Вищезазначені симптоми класифікуються як тріада Маклера та є класичною картиною при розриві стравоходу.
Також спостерігається розлад ковтання, порушення дихання з приєднанням симптомів шокового стану (ціаноз або блідість шкіри, надмірне потовиділення, розширення зіниць, слабкий пульс).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається шляхом проведення рентгенографії з введенням контрастної речовини. Додатково можливе проведення УЗД, езофагоскопії, КТ органів черевної й грудної порожнини.
 
Основним методом лікування синдром Бурхаве є проведення оперативного втручання в екстреному порядку з наступним усуненням уражених ділянок та ушивання стравоходу. Хворому необхідно забезпечити ентеральне харчування в післяопераційний період.
Медикаментозна терапія включатиме призначення антибактеріальних, дезінтоксикаційних, протизапальних препаратів. 
 
Успішність лікування залежатиме від часу коли відбувся розрив та моменту проведення операції. Висока летальність у цьому випадку пов'язана з потраплянням вмісту шлунка в середостіння й плевральні порожнини, що приводить до важкої інтоксикації, а також розвиток тяжких гнійних ускладнень (сепсис, флегмона тощо). 
При появі болю в грудях після блювання або при спробах його стримання, варто негайно звернутися за допомогою, оскільки це може бути ознакою розриву стравоходу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм