Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Анальні бахромки: основні причини та методи лікування

Анальні бахромки: основні причини та методи лікуванняПорушення проктологічного характеру належить до тих станів, що викликають дискомфорт й насамперед сором'язливість звернутися до лікаря. Однак чому не варто відкладати візит до лікаря проктолога на потім, та яка причина появи бахромок в ділянці анального отвору? З'ясуємо далі.

Анальні бахромки - це стан, що характеризується формуванням доброякісних новоутворень в ділянці шкіри анального отвору. Вони мають вигляд шкірних складок.
 
За статистичними даними кількість випадків даних утворень в естетичній проктології трапляються у людей вікової категорії 25-35 років. При чому однаково як у жінок, так і чоловіків. 

Які фактори впливають на появу анальних бахромок?

  1. Період вагітності та сильні потуги під час пологів.
  2. Запалення гемороїдальних вузлів та відсутність відповідного їх лікування. Так коли відбувається загострення зовнішніх гемороїдальних вузлів, вони збільшуються, а шкіра над ними розтягується. Згодом гемороїдальні вузли “стихають”, однак розтягнена шкіра у вигляді анальних бахромок так і залишається. 
  3. Часті запори або діарея.
  4. Надмірні фізичні навантаження.
  5. Анальна тріщина.
В групу ризику з розвитку анальних бахромок входять особи з зайвою вагою, ті що ведуть малорухомий спосіб життя та неправильно харчуються (жирна й гостра їжа, з надмірним вживанням алкоголю).

Характерні ознаки анальних бахромок

Анальні бахромки являють собою шкірні новоутворення, які є м'якими та безболісними. Локалізація їх зосереджена навколо анального отвору. Розміри анальних бахромок можуть досягати від 5 до 15 мм. Зазвичай пацієнти самостійно встановлюють наявність бахромок, під час проведення гігієнічних процедур. 
 
Відмітимо, що поява даних утворень в першу чергу впливає на якість життя людини, насамперед психологічно. Адже виникає напруження та стрес під час відвідування басейну, пляжу, близьких відносинах зі статевим партнером.
 
Також виникають труднощі при проведенні гігієнічних процедур. Так у тому разі, якщо ректальна гігієна є не до кінця належною високі ризики потрапляння патогенної мікрофлори з наступним запаленням бахромок, появою їх свербіння, печіння. Як наслідок рухова активність, відвідування туалету (акт дефекації) супроводжується суттєвим дискомфортом та болем. Також до інфікування й запалення бахромок може призвести травмування. Так бахромка кровоточить та згодом рубцюється. 

Тактика

Діагностування анальних бахромок насамперед потребує проведення диференціальної діагностики з метою виключення небезпечних новоутворень (поліпи, папіломи), що можуть перероджуватися в рак. Тому при необхідності проводиться гістологічне дослідження. 
 
Додатково лікар проктолог проводить загальний проктологічний огляд: пальцевий ректальний огляд, ректороманоскопія, аноскопія.
 
Основним методом лікування анальних бахромок є проведення їх видалення. На сьогодні існує широкий різновид проведення оперативного втручання стосовно усунення новоутворень на шкірі. Прикладом є застосування радіохвильового видалення, що полягає в безболісному та швидкому усуненні новоутворень, без ризиків інфікувань та утворень рубців. Також можливе застосування методів кріодеструкції, класичне оперативне втручання (скальпелем), лазерна коагуляція. 
 
Відмітимо, що з метою запобігань в майбутньому рецидивів важливо попередньо встановити причину, що викликала формування анальних бахромок. 
 
Попри те, що загрозу життю анальні бахромки не несуть, варто все одно обов'язково звернутися до лікаря. Адже тільки лікар на основі огляду та ряду обстежень встановить чи доброякісні ці новоутворення та які методи їх усунення будуть доцільними.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм