Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична стопа: методи лікування ускладнення цукрового діабету

Діабетична стопа: методи лікування ускладнення цукрового діабетуНам відомо, що розвиток цукрового діабету призводить до ряду порушень, від всіх обмінів речовин, ураження судин до порушення функціонування нервової системи та інших органів й систем. Одним із частих ускладнень цукрового діабету при тривалих високих показниках цукру в крові є розвиток синдрому діабетичної стопи. Тому розберемо детальніше який механізм розвитку має патологія та чи можливо їй запобігти.

Синдром діабетичної стопи - це патологічний стан, для кого є характерним ряд симптомів які включають насамперед порушення тканини стоп. 
 
Дуже часто дане порушення є характерним для людей, що досить тривалий час страждають від цукрового діабету II типу (понад 10 років).
 
Високі ризики розвитку діабетичної стопи при ЦД, полягають в тому, що внаслідок ураження нервових закінчень хворий може просто не відчувати тригерів, які викликають процес розвитку захворювання (пролежні, виразка). До прикладу можна віднести дослідження, згідно з яким хворий на цукровий діабет може цілий день проходити з запальничкою у взутті при чому зовсім її не відчуваючи. Так спочатку відбувається ураження шкірного покриву, далі нервові закінчення, м'які тканини, а в критичних випадках - кістки стоп.

Провокуючі фактори

Окрім розвитку цукрового діабету, синдром діабетичної стопи може розвинутися на тлі травмувань, периферичної сенсорної полінейропатії, зневоднення організму, порушення кровообігу.
 
Також ризики розвитку синдрому підвищуються у похилому віці, в осіб що палять та зловживають алкоголем, мають в анамнезі ниркову недостатність, зайву вагу тощо. Тобто це вказує на те, що наявність цукрового діабету не гарантує 100% розвиток діабетичної стопи.

Які симптоми вказують на розвиток діабетичної стопи?

  1. Порушення чутливості стопи, від температурних змін, а згодом і тактильних, больових відчуттів.
  2. Порушення кровообігу, що супроводжується занадто холодними або навпаки гарячими на дотик стопами.
  3. Набряки.
  4. Больові відчуття в нижніх кінцівках, незалежно від активності та положення (біль турбує хворого навіть у стані спокою).
Візуально синдром діабетичної стопи розпочинається з появи синюшних або блідих плям, дрібних виразок, які при відсутності лікування стають більші зі розмірами та глибиною. Такі ранові поверхні викликають біль, мають мокнучу поверхню та загоюються упродовж тривалого часу.

Тактика лікування

Лікування синдрому діабетичної стопи є комплексним. Насамперед відбувається нормалізація рівня цукру в крові. Далі поводиться антибактеріальна терапія з метою усунення інфекційного процесу, а самі виразки підлягають щоденній обробці та перев'язкам. З додатковим проведенням фізіопроцедур та кисневої гіпербаричної оксигенації.
 
Діабетики мають схильність до повільного загоєння ран, які згодом набувають хронічного перебігу. Аби забезпечити швидше загоєння, запобігти запаленню та в критичних випадках - ампутації кінцівки сьогодні застосовуються гідрогелеві пов'язки. Так в медичному маркеті ITMED можливо придбати необхідні за розміром та додатковим компонентом гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”.
 
При розвитку ускладнень у вигляді некрозу тканин проводиться оперативне втручання!
 
Чим раніше діагностувати початок патологічного процесу, тим менше часу займе саме лікування та знизяться ризики розвитку ускладнень, насамперед тих, що потребують ампутації кінцівки.

Профілактика

Хворі на цукровий діабет задля збереження свого здоров'я повинні дотримуватися ряду правил, від правильного харчування до здорового способу життя загалом:
  1. Використання замість модельного взуття - ортопедичного. Так взуття повинно бути зручним, однак при цьому жорстким й не гнучким, з відсутністю будь-яких швів на внутрішній поверхні. Це дасть можливість зменшити навантаження на нижні кінцівки та легко одягати при наявності ранової поверхні. Також перед кожним надяганням взуття варто оглядати та промацувати внутрішню її поверхню на наявність дрібних камінців тощо.
  2. Правильна обробка нігтьових пластин, усунення мозолистих частин на підошві. Всі ці процедури потребують особливої обережності.
  3. Діабетики або їх рідні повинні проводити ретельний огляд нижньої кінцівки, включаючи ділянки між пальцями.
  4. Щодення миття ніг з інтенсивним їх висушуванням, особливо між пальцями.
  5. Забороняється ходити босоніж по траві, вдома по підлозі, оскільки внаслідок зниженої чутливості можливо просто не відчути поранення. 
Пам'ятайте, що навіть поява невеликою “язвочки”, подряпини може при відсутності вчасного лікування викликати непоправні ускладнення. Тому контролюйте перебіг ЦД та рівня глюкози в крові, дотримуйтеся здорового способу життя. А при появі нетипових симптомів одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм