Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит та надлишок магнію?

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит та надлишок магнію?Тривалий хронічний дефіцит магнію є другим по розвитку після дефіциту вітаміну D. При цьому наряду з дефіцитом магнію, можливий і його надлишок. Про особливості розвитку обидвох станів з'ясуємо далі.

Магній бере участь в цілому ряді механізмів, від процесу формування ферментів, розслаблення м'язів до регуляції передачі нервових імпульсів та ін.
Він надходить у наш організм у вигляді солей. Які частково всмоктуються в кров ще в шлунку, а інша частина потрапляє в кишківник, з'єднуючись з жирними та лужними кислотами з наступним потраплянням в кров'яне русло. 

Надлишок магнію: причини та симптоми

Розвиток надлишку магнію у більшості випадків виникає на тлі неконтрольованого вживання його добавок, гормональному порушенні та характеризується як - гіпермагніємія. 
 
До негативних наслідків з якими можливо стикнутися при надлишку елементу відносять:
  • зниження артеріального тиску;
  • блювота;
  • затримка сечі;
  • депресивний стан;
  • м’язова слабкість.
При тяжкому перебігу виникають порушення зі сторони нирок, пригнічення свідомості та навіть кома.

Дефіцит магнію: причини та симптоми

Враховуючи те, що нирки обмежують виведення магнію з сечею, розвиток дефіциту цього елементу є не таким частим явищем. Однак при поєднанні недостатнього потрапляння магнію до організму та розвитку інших патологічних процесів розвиток дефіцитного стану все ж можливий.
 
Так до захворювань та факторів, що можуть вплинути на процес засвоєння магнію, відносять:
  1. Віковий фактор: з віком раціон людей похилого віку не насичений необхідною кількістю магнію. При цьому процес всмоктування магнію в кишківнику зменшується, а виведення його нирками навпаки підвищується.
  2. Надмірне вживання алкоголю: призводить до надмірного виведення елементу нирками з сечею.
  3. Цукровий діабет (II типу): при розвитку інсулінорезистентності дефіцит магнію відбувається внаслідок його надмірного виведення з сечею.
  4. Порушення у функціонуванні ШКТ, що призводить до порушеного процесу всмоктування магнію в кишківнику (наприклад, блювання, хронічна діарея, хвороба Крона).
До проявів дефіциту магнію належить поява нудоти, роздратованості й загальної слабкості, зниження апетиту. При прогресуванні порушення можлива поява парестезії, судом, порушення серцевого ритму.

Тактика

Пам'ятайте, що вживання препаратів магнію потребує обережності. Тому доцільним буде перед початком приймання проконсультуватися з лікарем та пройти лабораторні дослідження крові. Це дасть можливість визначити рівень магнію та обрати наступну лікарську тактику. 
 
Тактика залежатиме від причин й ступеню тяжкості дефіциту або надлишку магнію. Наприклад, під час вагітності та періоду лактації, тривалого емоційного напруження рекомендується приймання відповідних лікарських засобів. Однак виключно на основі призначення лікарем. Консультація лікаря є необхідною й з урахуванням поєднання магнію з іншими вітамінами. Так, наприклад посилює дію елементу кальцій, а категорично його не можна поєднувати з вітаміном В1, Е, залізом та фосфором.
Нейтральну дію при поєднанні має зв'язок магнію з вітаміном А, вітамінами групи B (крім В1), С, D, K, мідь, цинк.
Відмітимо, що при дефіциті магнію забороняється вживання газованих напоїв, алкоголю та інших напоїв, що спричиняють сечогінний ефект. 
 
Джерелом вітамінів є ті продукти, які входять до нашого раціону. Отримати магній ми можемо з цільнозернових продуктів, горішок (кеш'ю, мигдаль), зелені та шпинату, банану та інжиру. Варто враховувати й те, що під час варіння продуктів або очищенні овочів магній суттєво втрачається.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм