Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Яких правил необхідно дотримуватися в осінньому раціоні

Яких правил необхідно дотримуватися в осінньому раціоніВосени, ми часто спостерігаємо за собою зміни у настрої, слабкість та певну хандру, ще й хронічні захворювання починають нагадувати про себе. Однак, спеціалісти стверджують, що покращити своє самопочуття можливо скоригувавши свій раціон.

Чому восени з нами відбуваються певні зміни?

Наприклад, появу відчуття слабкості зазвичай пов’язують зі збільшенням кількості похмурих днів, який призводить до дефіциту вітаміну D. Рекомендовано для поповнення запасу вітаміну вживати рибу (оселедець, скумбрія) та яйця (з жовтком). Звісно ж вжити у великій кількості ці продукти ми не можемо, і не потрібно намагатися, але в раціоні вони мають бути присутніми. Тим паче, що така їжа не тільки підвищить рівень вітаміну D, але й наситить іншими корисними мікроелементами (фосфор, калій), що знизить ризики розвитку пригніченого стану.
 
Бажання вживати солодощі тісно переплітається з відсутністю задоволення від вживаної їжі. Тобто від отриманих харчових продуктів не поступає необхідна кількість нутрієнтів, і мозок подає сигнали про пошуки іншої їжі, у цьому випадку солодощів, для задоволення в емоційному насиченні.
 
Саме по собі почуття ситості досить важко контролювати, оскільки коли стає холодно частина енергії при перетравлюванні їжі перетворюється в тепло, відповідно ми більше їмо, щоб зігрітися. 
Далі розберемо, як вірно харчуватися, щоб забезпечувати нормальне функціонування організму й не набирати при цьому вагу.

Що їсти восени?

Осінній раціон має свої особливості, оскільки організм перебудовується на новий режим, тому варто потурбуватися про імунітет, захист шкіри від холоду, про нормальну роботу травної системи, про те, щоб не набрати за зиму зайві кілограми. 
  1. Дотримання режиму: головне не допускати відчуття гострого голоду, адже це призводить до появи відчуття втоми, сонливості та мерзлякуватості.
  2. Насичення раціону корисними компонентами, а саме білками, жирами та складними вуглеводами. Білки забезпечують нашу імунну систему необхідними амінокислотами, а їх дефіцит викликає слабкість організму, перебудову гормонального фону, негативний вплив на шкіру (втрачає тонус) та м’язи. Найкраще вживати легкозасвоюваний білок, який міститься в м’ясі птиці. Жири беруть участь в утворенні гормонів, та являються «джерелом» вологи для нашої шкіри та суглобів. Важливо споживати, як жири рослинного, так і тваринного походження (яйця, вершкове масло), головне дотримуватися норми при їх вживанні. Складні вуглеводи, у вигляді овочів, фруктів, злаків являються клітковиною яка необхідна для нормального функціонування травної системи. Також складні вуглеводи являються одним з тривалих джерел енергії.
  3. Підтримання водного балансу: не дивлячись на те, що восени потреба в рідині стає меншою, відповідно з відчуттям спраги, це зовсім не означає що потрібно забути про норми чистої випитої води. 
  4. Температура їжі: вживання теплої їжі забезпечує зігрівання організму зсередини, це стосується й вживаної води.
  5. Вживання їжі насиченою вітамінами D та С: оскільки вітамін С природного характеру є водорозчинним, в організмі він не затримується, відповідно вживати його необхідно щодня (капуста, відвар шипшини, петрушка). Вітамін D має антидепресантну дію, тому знаходження на вулиці у сонячну погоду та вживання морської риби, яєць та печінки тріски забезпечать належний його рівень.
Відповідно не варто забувати про не рекомендоване вживання солодощів, смаженої та жирної їжі, алкогольних напоїв. 
 
Харчуйтеся правильно, різноманітно та повноцінно, це дасть можливість забезпечити організм потрібними вітамінами та мікроелементами, для боротьби з вірусами та бактеріями. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм