Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інтервальне голодування: маркетинговий хід чи запорука здоров’я?

Інтервальне голодування: маркетинговий хід чи запорука здоров’я?Соціальні мережі та інші медіа транслюють переваги здорового способу життя та відповідно правильного харчування. І це дійсно є необхідним. Інше питання викликає метод, яке бажане здоров’я досягається. Адже досить часто виникає бажання досягнути бажане якнайшвидше. Наразі розберемо детальніше один із можливих варіантів позбавлення зайвої ваги та оздоровлення організму, а саме інтервальне голодування. 

Переривчасте або інтервальне голодування (ІГ) являє собою режим харчування, який змінюється між періодами голодування та прийомом їди. В основі цього методу покладено не перелік продуктів, які ви повинні їсти, а час їх вживання. 

Одразу зауважимо, що інтервальне голодування не дієта, а схема харчування. Цей тип харчування також часто описують як «цикли» або «розклади» голодування.
 
Загальні методи ІГ передбачають голодування протягом 16 годин та 8-годинне вікно для  прийому їди. Деякі люди дотримуються 24-годинного голодування двічі на тиждень.

Методи інтервального голодування

Інтервальне голодування можна дотримуватися різними способами, однак в їх основі передбачено поділ дня чи тижня на періоди їжі та голодування.
До прикладу:
  • Метод 16/8: передбачає 8-годинний період прийому їжі та 16-годинний період голодування. 
  • Голодування протягом 24 годин один або два рази на тиждень: даний метод потребує практикування.
  • Метод 5:2: полягає у споживанні лише 500–600 калорій протягом двох непослідовних днів тижня, при цьому їсть людина, як зазвичай, інші 5 днів.

Раціон

Вікно «голодування» дозволяє вживати воду та безкалорійні напої, такі як чорна кава та чай.
 
Під час періодів їжі «нормально харчуватися» не означає втратити контроль, вживаючи висококалорійну шкідливу їду. По перше, це не принесе результату, як в плані покращення здоров’я, так і втрати ваги.

Плюс в періодичному голодуванні, це те, що воно дозволяє їсти різноманітну їжу — і насолоджуватися нею.

Механізм дії

При інтервальному голодуванні відбуваються зміни на клітинному та молекулярному рівнях.

Насамперед спостерігається зниження рівня інсуліну, а рівень гормону росту навпаки підвищується. Це сприяє втраті жиру та зростанню м’язів. Відповідно нижчий рівень інсуліну робить накопичений жир більш доступним.

Також під час голодування клітини запускають процеси відновлення клітин, що включає аутофагію (клітини перетравлюють та видаляють старі та нефункціональні білки).

Згідно з дослідженнями, інтервальне голодування може бути потужним засобом для схуднення, якщо застосовувати його безпечно!

Це не чарівна пігулка. Причина, чому зайва вага зникає під час інтервального голодування полягає в споживанні меншої кількості калорій. Відповідно якщо людина вживає у великій кількості калорії під час прийому їжі, втратити вагу не завжди неможливо, навіть при інтервальному голодуванні.

Переваги та недоліки інтервального голодування

Переваги:
  1. Втрата ваги.
  2. Зменшення інсулінорезистентності, що відповідно зменшує ризики цукрового діабету 2 типу.
  3. Зниження маркерів запалення, основного фактора багатьох хронічних захворювань.
  4. Покращення сну.
  5. Зниження артеріального тиску.
Варто відзначити, що даний тип харчування не є показаним для всіх. Не рекомендується голодування для осіб, які мають низьку масу тіла або в анамнезі присутній розлад харчової поведінки.

Голод є основним побічним ефектом ІГ. Наряду з цим може виникати слабкість, неможливість сконцентруватися певний час, головний біль, нудота.

Інтервальне голодування це не метод, який повинен дотримуватися кожен. Як і нема потреби дотримуватися його структурованого плану.

Експериментуйте з найбільш комфортним для вас режимом приймання їди.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм