Основні симптоми дефіциту поживних речовин

Основні причини дефіциту вітамінів
- Погана різноманітність раціону.
- Знижена здатність засвоювати поживні речовини.
- Стрес.
- Приймання певних лікарських препаратів.
З якими поширеними дефіцитними станами можна стикнутися?
- Дефіцит заліза
Функція заліза є досить важливою, адже він зв’язується з гемоглобіном та транспортує кисень до клітин.
За статистикою найбільш часто з дефіцитом заліза стикаються діти, жінки з менструацією та вагітні, а також вегани та вегетаріанці.
Найпоширенішим наслідком дефіциту заліза є анемія, при якій кількість еритроцитів та здатність крові переносити кисень падає.
При даному стані людина може стикнутися зі слабкістю та швидкою стомленістю, змінами зі сторони імунної системи.
Джерелом заліза є червоне м'ясо, молюски та устриці, квасоля, насіння (наприклад, гарбуза, кунжуту).
Варто дотримуватися балансу, та не приймати препарати заліза, якщо на це немає потреби. Адже занадто багато елементу може бути дуже шкідливим.
Відзначимо, що чудовим доповненням до заліза, який допомагає його засвоєнню є вітамін С.
- Дефіцит йоду
Функція йоду передбачає задовільне функціонування щитоподібної залози та продукування нею гормонів. При дефіциті йоду людина може стикнутися зі збільшенням щитоподібної залози, що небезпечно збільшенням частоти серцевих скорочень, задишкою, ожирінням.
Джерелом йоду є риба, морські водорості, молочні продукти, яйця. Також йод додають в кухонну сіль, що успішно знижує частоту дефіциту.
- Дефіцит вітаміну D
Вітамін D продукується в шкірі під впливом сонячного світла. Відповідно з його дефіцитом можна стикнутися у випадку проживання далеко від екватора, а також при незбалансованому раціоні.
Дефіцитний стан має повільний розвиток і на появу відповідних ознак можуть знадобитися роки. Типовими проявами є м’язова слабкість, втрата кісткової маси та підвищений ризик переломів. Є деякі докази того, що низький рівень вітаміну D має зв’язок із підвищеним ризиком раку молочної залози та передміхурової залози.
Джерелом вітаміну D є жир печінки тріски, жирна риба (наприклад, лосось, скумбрія, форель), яєчні жовтки.
Відновлення нормального рівня вітаміну відбуватиметься за допомогою збільшення перебування часу на сонці (дозовано з використанням сонцезахисного крему), правильно підібраного харчування та приймання відповідних добавок.
- Дефіцит кальцію
Кальцій необхідний для підтримки кісток. Також без нього серце, м’язи та нерви не могли б функціонувати.
Найпоширенішим симптомом дефіциту кальцію є остеопороз, який характеризується більш м’якими та крихкими кістками. Короткочасних очевидних симптомів дефіциту кальцію немає.
Джерелами кальцію є молочні продукти, риба, темно-зелені овочі.
- Дефіцит магнію
Магній є мінералом, який необхідний для структури кісток й зубів, а також бере участь у більшості ферментних реакціях.
Низький рівень магнію може бути пов’язаний з рядом захворювань, серед яких цукровий діабет, метаболічний синдром, остеопороз.
Основним проявом дефіцитного стану є порушення серцевого ритму, м’язові судоми, синдром неспокійних ніг, втома та мігрень.
Відновити рівень можливо вживаючи цільні зерна, горіхи, чорний шоколад та зелені овочі.
Добавки рекомендовані тим, хто не може відновити належний рівень вітаміну за допомогою дієти.
Загалом дефіцит поживних речовин може бути не таким поширеним явищем при правильному харчуванні, однак він все ще є потенційною проблемою, яка може призвести до проблем зі здоров’ям.
Тому для більшості здорових дорослих найкращий спосіб уникнути чи усунути дефіцит поживних речовин — переконатися у дотриманні збалансованого, багатого на поживні речовини харчуванні.
Щодо прийому харчових добавок, то дана тактика не така проста, як це може здатися. Тому варто консультуватися з лікарем, аби уникнути насамперед шкоди для здоров’я та зберегти свої кошти.