Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Переїдання: причини та методи запобігання

Переїдання: причини та методи запобіганняНоворічні свята все ближче, а отже це означає й більше гастрономічних спокус. При цьому дехто заздалегідь починає обмежувати себе в їжі, аби мати кращий вигляд й вже дати волю своїм бажанням на новорічній вечірці. Відповідно це призводить до переїдання. Тому розберемо детальніше рекомендації щодо його запобіганню.

Які наслідки може викликати переїдання?

В першу чергу надмірне споживання їжі та запивання її алкоголем або солодкою газованою водою - це удар по шлунково-кишковому тракту, який навряд був підготовлений до такої трапези. Відповідно це все може призвести до ряду дискомфортних станів:
  • больові відчуття в животі;
  • важкість в животі;
  • нудота, з можливим блюванням;
  • порушення стільця (від закрепу до діареї);
  • печія;
  • метеоризм;
  • сонливість;
  • задишка, пригніченість (після значного переїдання).
Особливо це є небезпечним для людей, що мають у своєму анамнезі хронічні захворювання ШКТ. Адже можливий розвиток загострення наявних патологічних станів.
 
Що стосується випадків, коли до свят людина дотримувалася суворих дієт, то таке обмеження в їжі призведе після святкувань до навпаки збільшення ваги. 
В першу чергу важливо видобувати здоровий раціон, а не вдаватися в крайнощі.

Тактика

Якщо Ви все ж переїли й ваше самопочуття бажає кращого, доцільним буде прийняти сорбент, пити багато води та вживати мінімум їжі. Замість піти відразу спати після застілля, краще прогулятися на свіжому повітрі. На ранок на натщесерце випийте склянку чистої води з додаванням соку лимону.
 
Звісно, що якщо стан погіршується й можливий розвиток отруєння або алергічної реакції на певний продукт одразу зверніться за допомогою.

Переїдання у дитячому віці

Попри готування різноманітних екзотичних страв, важливо подбати й про окреме дитяче меню, особливо для дітей дошкільного віку. Адже дитячий шлунок не в змозі “справлятися” з дорослою їжею, особливо якщо вона нова для організму. Відповідно святкування може обернутися негативними наслідками, від алергії, набряку Квінке до отруєння  та анафілактичного шоку.
 
Звісно, що варто контролювати й кількість вживаних солодощів малюками! Не більше двох цукерок в день - для дітей дошкільного віку, та не більше п'яти - для старшого віку. 

Запобігти переїданню: основні правила

Оскільки в новорічні свята всі дозволяють собі “заборонені” продукти, не потрібно себе картати за зайву порцію “Олів'є”. Тим паче, що надмірний набір ваги це не викличе, а от застій рідини можливо. Однак при цьому пам'ятайте про дотримання норми, аби в протилежному випадку це не викликало погіршення самопочуття.
  1. За годину до святкування доцільним буде перекусити продуктами, що містять клітковину (наприклад, зелень). Так це притупить відчуття голоду та зменшить шанси переїсти.
  2. Не сидіть на місці всю вечірку, беріть участь у різних іграх. Фізична активність допомагає спалити калорії.
  3. Слідкуйте не за кількістю страв на столі, а їх якістю. Наприклад, замініть традиційний салат з майонезом на овочевий. 
  4. Обережно з алкоголем, який, окрім того, що сам є калорійним, ще в додаток гальмує центр голоду в мозку. Відповідно ви будете більше їсти.
  5. Пам'ятайте про воду. Адже дуже часто відчуття спраги сприймається за відчуття голоду. Тому перед тим, як побігти до холодильника - випийте склянку води. Також оскільки святкова їжа є зазвичай солоною  та жирною, рідина буде необхідною для підтримки водно-сольового балансу.
  6. Ретельно пережовуйте. Це правило є доцільним, адже сигнал до мозку про насичення поступає приблизно через 15-20 хвилин після того, як ви поїли. Тому їжте повільно, ретельно пережовуючи та виходьте зі столу з легким відчуттям голоду.
  7. Свята не є приводом для порушення режиму дня. Це зовсім не означає, що вам не потрібно відпочивати. Просто дотримання режиму дасть можливість легше повернутися до робочих буднів після свят, а також важливо пам'ятати, що продукування гормонів, які розщеплюють жир припадає саме на нічний проміжок часу.
І головне прислухайтеся до свого організму. Якщо переїдання є постійним явищем у вашому житті, то доцільним буде звернутися за допомогою до лікаря, адже це може бути ознакою одного з розладів харчової поведінки.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм