Перевозка больных
Сервіс запису паціентів

Весы и ростомеры

Плюси та мінуси переходу на інтервальне голодування

Плюси та мінуси переходу на інтервальне голодуванняСьогодні даний тип харчування набув неабияку популярність. Відповідно навколо інтервального голодування «вирують» різні думки та твердження про його користь та суворі мінуси. Спробуємо детальніше розібратися з цією системою харчування.

Інтервальне голодування (фастинг) – це метод харчування, який характеризується відмовою від вживання їжі на 16 годин, без зменшення при цьому добової калорійності раціону. Вживання їжі повинно відбуватися упродовж восьми годин.

В чому полягає фастинг?

Зниження маси тіла та інші процеси відбуваються шляхом оптимізації секрету інсуліну. Короткочасне голодування знижує сприйнятливість до вуглеводів (особливо швидких) та спонукає організм спалювати жирові відкладання. А тіло відновлює здатність ефективно використовувати внутрішні ресурси.

Типи інтервального голодування

Існує три основних типи. Перший тип характеризується трьома «голодними» днями в тиждень.  При цьому вони не повинні йти один за одним.  Другий варіант – 5:2. 

І третій тип або «дієта воїна», включає щоденне голодування від 8 до 20 годин. В інший час можна їсти будь-які продукти. У більшості випадків практикується такий тип голодування на вечірній та нічний час (для легшого перенесення).  Зараз ще набирає обертів система 16 / 8. У цьому випадку система харчування виглядає так: о 8:00 – сніданок, 12.00 – перекус, 16.00 – вечеря / обід.

Переваги режиму

Важливо пам’ятати, що перед тим як переходити на короткочасне голодування необхідно пройти попередню консультацію у спеціаліста. З метою перевірити стан здоров’я та визначити наявність протипоказань.

Дійсно при періодичному інтервальному голодуванні ви надаєте можливість своєму шлунку «відпочити».

Це дає фастингу наступні переваги:
  • покращення обміну речовин;
  • зниження чутливості клітин до інсуліну;
  • зниження маси тіла без втрати м’язових тканин;
  • поліпшення зовнішнього вигляду.
За результатами лабораторних досліджень після дотримання короткочасного голодування:
  • стабілізується рівень глюкози;
  • підвищується стресостійкість;
  • знижуються запальні процеси, нормалізується тиск та рівень холестерину;
  • поліпшується пам’ять.

Протипоказання

Перелік протипоказань до фастингу достатньо довгий. До процесу голодування важливо грамотно підійти й відповідно – правильно виходити з режиму. Адже ризик розвитку приступу панкреатиту чи загострення хронічних патологій досить високий.

Дотримання системи харчування (фастингу) не рекомендується:
  • людям з низькою вагою (низьким індексом маси тіла – нижче 18,5);
  • вагітним та жінкам в період лактації;
  • людям, які надмірно захоплюються шкідливою їжею та страждають на харчові розлади (орторексія, булімія, анорексія);
  • неповнолітнім, оскільки організм потребує додаткових поживних речовин;
  • проходять реабілітацію після перенесеного оперативного втручання;
  • людям, які мають психічні розлади (наприклад, шизофренія чи біполярний розлад).
Окремої уваги потребує розгляд протипоказань у людей, які мають в анамнезі:
  • лептинорезистентність (стан який пов’язаний з ожирінням);
  • онкологію;
  • захворювання щитоподібної залози;
  • патології зі сторони серцево-судинної системи, ШКТ.
Відповідно кожен організм є індивідуальним, і його реакція на даний тип харчування – непередбачувана. Потрібно слідкувати та прислухатися до свого організму, і розуміти, що голодування, навіть періодичне не є панацеєю при ожирінні.

Пам’ятайте про те, що інтервальне голодування підходить не всім. Не дозволяється практикувати людям які мають в анамнезі захворювання ШКТ, цукровий діабет та ін. Ніяких компромісів. Спочатку здоров’я, а потім нововведення у харчуванні. 

Автор: Наталія Холявицька
Хотите получать новые статьи на почту?

Поиск клиники




Алкофарм