Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Правильне харчування та хибні твердження про нього

Правильне харчування та хибні твердження про ньогоСьогодні зі зростанням популярності правильного харчування можна зустріти різноманітні рекомендації з цього приводу. Але паралельно здоровий спосіб життя обростає численними міфами, які не тільки не приносять ніякого результату, але й можуть нашкодити здоров'ю. Розберемо основні помилкові уявлення про правильне харчування.

Міф №1: Фрукти – це вітаміни, і їх вживання можна не обмежувати

Заведено вважати, що фрукти, які є джерелом вітамінів та мінералів можна вживати в необмеженій кількості. Але необхідно пам'ятати, що все має бути в міру, і фрукти тому не виключення. Оскільки фруктоза яка в них міститься – це цукор, надлишок якого може призвести до розвитку цукрового діабету (ІІ-го типу), ожиріння, проблем серцево-судинної системи. У нормі, для підтримки задовільного стану здоров'я потрібно вживати не більше 250-300 грамів фруктів на день (бажано в першій половині дня).

Міф №2: Чим серйозніші обмеження в їжі, тим кращий та надійніший результат

Якщо мета скинути вагу для певної події, то метод зазвичай дієвий. Але як тільки людина повертається до звичайного раціону, вага повертається стрімко, запасаючись при цьому ще зайвим жиром. Причиною тому є уповільнення обміну речовин під час дієти.

Голодуючи, ми наносимо серйозну шкоду організму, виснажуючи його та викликаючи дефіцит корисних мікроорганізмів.

Міф №3: Вживання чорного хліба, приносить більше користі, ніж білий хліб

Насправді, корисність хліба полягає не в його кольорі, а в складі. Наприклад, борошно повинно бути вищого сорту (цільнозернове, житнє або з висівками). Також необхідно звернути увагу на текстуру хліба – вона повинна бути щільною, якщо хліб пухкий, то швидше за все при його виготовленні додавали багато розпушувача.

Житній хліб лікарі рекомендують вживати для боротьби з запорами, підтримання ваги, оскільки його вживання на сніданок залишає більше почуття ситості.

Міф №4: Безлактозне молоко корисне

Виключати з раціону молоко та всі ті продукти, що його містять необхідно тільки в тому випадку якщо у людини розвивається непереносність лактози. Відбувається це найчастіше з віком, коли знижується рівень лактази.

Тоді починають турбувати тривожні симптоми у вигляді діареї, яка з'являється після кожного приймання молока або молочних продуктів. Розвиток цього стану вимагає негайної консультації лікаря.

У нормі молоко, як і будь-які молочні продукти, є джерелом легкозасвоюваного кальцію, що значно знижує ризик розвитку остеопорозу.

Міф №5: Готові сніданки – запорука корисного харчування

Реклама готових сніданків, створює ілюзію про чудовий та правильний ранок, але на справді це далеко не прекрасний шлях до зайвої ваги.  Оскільки кількість цукру в подібних сніданках значно перевищує добову норму. 

Тому необхідно ретельно вивчати склад даної продукції, перед тим як відправити її до себе на стіл.

Міф №6: Щоб правильно харчуватися необхідно вживати продукти з низьким вмістом жиру

Міф про те, що продукти які містять жир шкідливі давно пора відсунути на задній план.  Оскільки жири бувають різними, та й половина вітамінів здатні засвоюватися тільки при наявності певних жирів в організмі. 

Наприклад, авокадо, оливкова олія, горіхи – містять мононасичені жири, які знижують рівень холестерину, зміцнюють роботу судин та допомагають при боротьбі із зайвою вагою. Що стосується знежирених продуктів, то найчастіше вони є далеко не здоровими.

Не забувайте звертати увагу на те, що ви їсте, вивчаючи уважно склад продукції.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм