Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості вегетаріанства: плюси та мінуси

Особливості вегетаріанства: плюси та мінусиЗараз все більше людей переходять на вегетаріанський спосіб життя. Але не у всіх випадках це усвідомлений вибір, а всього лише дотримання модної тенденції. Незалежно від цілей, які пов’язуються з новим способом життя, необхідно знати, що далеко не всім він підходить.

Вегетаріанство– це система харчування, яка характеризується вживанням рослинної їжі, та відмови від їжі тваринного походження.

Види вегетаріанства

Дійсно існує кілька видів вегетаріанства, які відрізняються своїм раціоном, від повної відмови від продуктів тваринного походження, до можливого вживання деяких з них.
  1. Веганство: дана форма вегетаріанства виключає вживання будь-яких продуктів тваринного походження, у тому числі молочних продуктів, яєць, молока, морепродуктів,
  2. Сироїдіння: люди, які дотримуються даного виду вегетаріанства, називаються – сироїдами. Система харчування передбачає повне виключення з раціону смаженої, вареної та тушкованої їжі, спецій, круп в приготованому вигляді (тільки в пророщеному). Основа сироїдіння полягає в тому, що вона доступна виключно здоровим людям.
  3. Лактовегетаріанство: характерно виключення м'яса, але дозволяється вживання молока та яєць.
  4. Флекситоріанство: досить нове введення в вегетаріанстві, яке характеризується поступовим скороченням м'ясних продуктів, а не повною відмовою від них.
Протипоказання
  • дитячий вік;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (холецистит, гастрит, панкреатит);
  • камені в нирках та жовчному міхурі.
Плюси
  1. Підтримання фігури в нормі, оскільки раціон складається з продуктів, що містять невисоку кількість калорій (овочі, фрукти, злаки).
  2. Шкіра без висипань: дійсно, при відмові від молочних продуктів та м'яса шкіра значно очищається та набуває здорового вигляду. Відбувається це внаслідок того, що вегетаріанський вид харчування сприяє виведенню шлаків та токсинів.
  3. Збагачення вітамінами: вживання в раціон різноманітних рослинних продуктів забезпечує надходження в організм необхідних вітамінів та мікроелементів.
Мінуси
  1. Недостатнє надходження білка: в м'ясі є необхідний білок для підтримки нормального функціонування наших м'язів. Вегетаріанці замінюють м'ясо на бобові продукти, аргументуючи аналогічним вмістом білка. Але вчені довели, що рослинний білок трохи гірше засвоюється, що може надалі спричинити проблеми зі здоров'ям.
  2. Слабкість: суворе дотримання вегетаріанства забезпечує організм меншою кількістю енергії.
  3. Нестача заліза та вітаміну В12, оскільки в рослинній їжі вони містяться в мінімальній кількості (вітамін В12 й зовсім відсутній).
Також можливе виникнення проблем з нерегулярністю стільця, здуття живота та випадання волосся, через дефіцит вітамінів.

Як змінюється наше тіло при переході на вегетаріанську систему харчування

 
У тому випадку якщо Ви зважилися стати вегетаріанцем, з вивченням всіх підводних каменів, пам'ятайте, що сам процес переходу до нової системи харчування повинен бути поступовий.  Прислухайтеся до свого організму.  Постарайтеся зрозуміти, чи потрібно Вам повністю відмовлятися від м'яса, або достатньо буде знизити кількість його вживання.  Якщо через місяць у Вас не виникає проблем зі здоров'ям, значить організм, добре сприйняв вегетаріанство.
  1. На першому тижні вегетаріанства: підвищується енергія, за рахунок видалення залишків тваринного білка.
  2. Три-чотири тижні: налагоджується функціонування мікрофлори кишківника.
  3. Від пів року та до кількох років: тіло зміцнюється та стає пружним, відсутні висипання.  Можливий дефіцит вітаміну В12, який можна запобігти, вживаючи необхідні харчові добавки.
Пам'ятайте, що перед тим, як стати вегетаріанцем необхідно пройти комплексне обстеження та вивчити стан свого здоров'я.  

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм