Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Харчове отруєння: симптоми та надання допомоги

Харчове отруєння: симптоми та надання допомогиПоступово розпочинається розпал сезону овочів та фруктів. Тому необхідно звернути увагу на симптоми та причини, які сприяють харчовому отруєнню.

Харчове отруєння– це патологічний стан, який характеризується порушенням життєдіяльності організму, внаслідок вживання напоїв або харчових продуктів, що містять токсичні речовини та патогенні мікроорганізми.

Харчове отруєння може бути інфекційного (збудниками є бактерії та інфекції), неінфекційного (отруєння ягодами, грибами) та нез'ясованого характеру.

Причини

  • недотримання гігієни рук;
  • недостатня термічна обробка продуктів;
  • вживання прострочених продуктів або забруднених;
  • хімічні та отруйні речовини;
  • неправильне зберігання, у тому числі й порушення процесів консервації.
Мікроби потрапляють у шлунково-кишковий тракт, синтезуючи токсини, що провокує появу низки негативних ознак. Частіше потрапляння бактерій в організм відбувається через брудні руки та під час приймання їжі.

Які продукти найчастіше провокують харчове отруєння?
  1. Фрукти та овочі: отруєння може статися при обробці фруктів/овочів надмірною кількістю пестицидів (хімікатами для боротьби зі шкідниками). Також патогенні мікроорганізми можуть з'являтися на продуктах внаслідок їх неправильного зберігання: в приміщеннях (складах) з високою вологістю та при невідповідній температурі.
  2. М'ясо: м'ясні продукти можуть викликати отруєння у разі поганої термічної обробки або при зберіганні в неправильних умовах.
  3. Риба: найчастіше висока небезпека отруєння рибою відбувається при вживанні її в копченому вигляді, в тому випадку якщо процес технології був порушений.
  4. Гриби: небезпеку можуть становити як неїстівні отруйні гриби, так і їстівні які ростуть в забрудненому середовищі. Оскільки по своїй структурі вони здатні вбирати хімікати та канцерогени, як губки. Надалі вживання таких грибів у їжу може викликати сильну інтоксикацію.
Також особливу увагу варто звертати на консервовані продукти, оскільки деякі бактерії можуть розвиватись у просторі без повітря. При недотриманні процесу консервування може виникнути серйозне отруєння, а саме ботулізм, який становить небезпеку для життя.

Симптоми


Часто клінічна картина розвивається через дві-три години після вживання їжі. Також в деяких випадках ознаки будуть відрізнятися в залежності від виду токсинів, стану хворого та його віку. Наприклад, при отруєнні нейротоксичною отрутою з'являються галюцинації, симптоми зневоднення, слабкість м'язового тонусу.

До загальної картини харчового отруєння відносяться наступні симптоми:
  • біль у правому підребер'ї;
  • нудота та багаторазова блювота;
  • підвищена слинотеча;
  • розлад шлунку (діарея);
  • слабкість;
  • підвищення температури;
  • метеоризм;
  • озноб.

Діагностика


Діагностування захворювання ґрунтується на розвитку клінічної картини, а також додаткових методів обстеження: посіву калу, крові, блювотних мас на виявлення збудника інфекції.

Лікування

 
До приїзду швидкої допомоги необхідне негайне надання першої допомоги, яка полягає в промиванні шлунка до чистих вод, прийманні ентеросорбентів (наприклад, Сорбін) та великої кількості води.
 
Пам'ятайте, що ні в якому разі самостійно не дозволяється приймати:
  • знеболювальні препарати, оскільки для початку необхідно встановити точний діагноз, а приймання знеболювальних може розмити клінічну картину;
  • препарати проти блювоти та діареї, оскільки дані симптоми допомагають організму швидше вивести токсини;
  • при отруєнні необхідно пити багато води, але це повинна бути звичайна вода, а не сік або чай.

Профілактика

 
З метою профілактики харчового отруєння необхідно дотримуватися простих правил гігієни – мити руки.  Також звертайте увагу на харчові продукти: на їх запах та зовнішній вигляд, дивіться на термін придатності.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм