Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Фолікулярний кератоз: основні причини появи “гусячої” шкіри

Фолікулярний кератоз: основні причини появи “гусячої” шкіриВ нормі клітини епідермісу постійно оновлюються, від базального до рогового шару, поступово заповнюючись кератином. Однак при розвитку порушення даного механізму, клітини заповнюються кератином швидко та передчасно. Самі ж кератинові частки нагадують шипи. Відповідно клітини шкіри не встигають оновлюватися, роговий шар потовщується з наступним закорковування пори волосяного фолікула. Викликаючи розвиток фолікулярного кератозу. 

Фолікулярний кератоз - це патологічний стан, для якого є характерним ураження шкіри з наступним розвитком надмірної кератинізації.
 
До інших назв фолікулярного кератозу належать терміни - “гусяча шкіра”, “шкіра як терка”. Це пов'язано з зовнішніми проявами захворювання.
 
Типовою локалізацію для даного виду кератозу є щоки, плечі, стегна та сідниці.

Які фактори впливають на розвиток фолікулярного кератозу?

Дане захворювання має спадковий характер та найчастіше спостерігається саме взимку. Це пов'язано з низькою вологістю повітря та сухістю шкіри. 
 
Також розвиток кератозу пов'язують з дефіцитом вітаміну А, віковим фактором (найчастіше зустрічається у дітей, підлітків), захворюваннями ШКТ, носінням синтетичного одягу та використання неякісних засобів для миття тіла (гелів для душу, мила). Відмітимо, що у хворих на атопічний дерматит розвиток фолікулярного кератозу також є досить частим явищем.

Основні прояви 

При розвитку фолікулярного кератозу характерним є поява висипу у вигляді червоних цяток, що свідчить про подразнення та запалення. При цьому він не приносить значного фізичного дискомфорту, можливе свербіння та відчуття стягнутості. Радше це психологічний дискомфорт. Адже шкіра в уражених ділянках стає на дотик дуже шершавою з появою нерівностей, відповідно маючи неестетичний вигляд.
 
Симптоми кератозу зазвичай зникають з віком. Однак враховуючи, що захворювання має хронічний характер у декого прояви зберігаються упродовж всього життя, з настанням періодів ремісії та загострення. Головне не завдавати травмування папул, адже це може спричинити приєднання вторинного інфекційного процесу.

Діагностика та тактика лікування

Специфічного лікування фолікулярний кератоз не потребує. Аби досягти задовільного стану шкіри достатнім буде підібрати належний правильний догляд у вигляді кремів та мазей (з саліциловою, молочною кислотою, сечовиною, вітамінами), що забезпечуватимуть зволоження та ексфоліацію, тобто пілінг. Однак при цьому шкіру не варто інтенсивно скрабувати, агресивно використовувати різні щітки. Це тільки призведе до травмування шкіри та пришвидшить процес ороговіння. 
 
Також до даних рекомендацій відносять дотримання збалансованого харчування, з переважанням продуктів багатих на вітаміни (А, В, С, Е), проведення водних процедур (теплих ванночок). Додатково, при певних випадках можливе проведення лазерної епіляції.

Головне при появі будь-яких нетипових змін на шкірі звернутися до лікаря дерматолога, а не займатися самолікуванням!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм