Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кератоз: основні причини ороговіння шкіри

Кератоз: основні причини ороговіння шкіриЗима є тією порою, що може спричиняти загострення певних видів уражень шкіри, однак при цьому дає можливість підготуватися до відкритого одягу та усунути проблеми. Наразі розберемо патологічний стан під назвою “кератоз”, його особливості та методи лікування.

Кератоз або кератодермія - це патологічний стан, що характеризується потовщенням поверхневого (рогового) шару шкірного покриву.
 
Механізм розвитку патології полягає в зниженні функції сальних залоз, порушенні функціонування водно-ліпідного бар'єру шкіри з наступною втратою чутливості в ділянках ураження.

В залежності від локалізації патологічного процесу, класифікують наступні види кератозу:
  1. Фолікулярний кератоз: виникає внаслідок дефіциту вітамінів, впливу холоду, стресів.
  2. Себорейний кератоз пов'язується з віковими змінами.
  3. Актинічний кератоз розвивається на тлі тривалої дії прямих сонячних променів.

Які фактори впливають на розвиток кератозу?

В основі розвитку кератозу може бути покладено декілька факторів, від спадкового, що може виникати у ранньому дитинстві, набутого, до симптоматичного кератозу, який виникає як ускладнення інших захворювань або при впливі зовнішніх чинників.

У зв'язку з цим виділяють наступні провокуючі фактори захворювання:
  • генетичний фактор;
  • вікові зміни на шкірі;
  • опіки;
  • надмірний вплив сонячних променів;
  • контакт шкіри з небезпечними хімічними речовинами.
Схильність до розвитку кератозу, окрім спадковості, можуть мати особи зі світлою шкірою, світлим або рудим волоссям, пригніченою імунною системою внаслідок хімієтерапії, розвитку лейкозу тощо.

Основні прояви ураження шкіри

Основним проявом кератозу є формування на шкіри лусочок або плям, найчастіше коричневого кольору. У разі фолікулярного кератозу шкіра набуває вигляд так званої “курячої шкіри” з розвитком світлих нерівностей, які є досить грубими та жорсткими.
Типовою локалізацією для ураження є обличчя, стегна, руки.

Додатково спостерігатиметься клінічна картина в залежності від виду кератозу:
  • зроговіння шкіри в ділянках долонь та ступнях;
  • тріщини на шкірі;
  • поява новоутворень по типу бородавок, мозолів.
Відмітимо, що ураження можуть бути локалізованими з ураженням певної ділянки, та дифузійним - патологічний процес розвивається на великій ділянці тіла або навіть всієї його поверхні. Й відповідно зовнішній вигляд шкіри викликатиме пригнічення та уникання  соціальних контактів.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу, окрім огляду та збору анамнезу базуватиметься на основі проведення гістологічного дослідження. Насамперед це необхідно з метою диференціації кератозу від раку шкіри.
Відмітимо, що актинічна форма кератозу може переходити в ракове ураження (наприклад, плоскоклітинний рак)!
 
Тактика лікування полягатиме в застосуванні декількох методів, в залежності від причини та стадії захворювання. 
Місцева терапія полягає в призначенні ретиноїдів, молочної кислоти, зволожувальних кремів тощо. Кожен випадок є індивідуальним.
Хірургічний метод лікування, що зазвичай проводиться при актинічному кератозі включатиме лікування лазером, радіохвильову терапію, кріотерапію, кюретаж (механічне очищення шкіри за допомогою спеціального інструменту).
 
Поява нетипових змін на шкірі повинна стати приводом для звернення до лікаря дерматолога. Адже краще діагностувати захворювання на ранній стадії, ніж тривало лікувати занедбане порушення. Звернутися за консультацією до лікаря дерматолога, Ви можете скориставшись послугами клініки з Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм