Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Опіки: як правильно надати допомогу?

Опіки: як правильно надати допомогу?Новорічні канікули дуже часто завершуються опіками, насамперед серед дітей. Причиною цьому як зазначає МОЗ є ігри з піротехнікою та при цьому необережність й безвідповідальність зі сторони батьків. Тому розберемо детальніше як запобігти нещасним випадкам та при розвитку опіку вчасно надати допомогу.

Опік - це патологічний стан, що характеризується ураженням шкірного покриву (порушення його цілісності) внаслідок травмуючої дії на нього високих температур, агресивних хімічних речовин тощо. Ураження може виникнути на будь-якій ділянці тіла, навіть очах та дихальних шляхах, що є особливо небезпечним.

Існує декілька класифікацій опіків. Так в залежності від причини їх виникнення розрізняють термічні (гаряча вода), електричні, хімічні та радіаційні опіки.
 
Ступінь тяжкості опіків розрізняють за 4 рівнями тяжкості. Якщо для перших двох стадій характерна поява гіперемії та незначних пухирців. То третя та четверта стадії поділяються на підвиди: поява великих пухирів (булли), що можуть зливатися, глибоке ураження тканин. Четверта стадія буде супроводжуватися тяжкими незворотними некротичними змінами.

Тактика

При розвитку опіку, незалежно від його стадії важливо дотримуватися наступної тактики:
  1. Припинити дію фактору, що викликав опік (наприклад, припинення контакту з гарячою водою, вогнем, паром тощо).
  2. Звільнити зони навколо опіку від зайвого одягу, прикрас. Також необхідно зняти тиснучі елементи одягу, від ременя до розстібання ґудзиків на сорочці. Це необхідно за двох причин. По перше одяг може ще тліти або на ньому може залишатися хімічна речовина (якщо нею був викликаний опік), по друге опіки супроводжуються набряком. Саме тому при опіку обличчя, аби зменшити набряк доцільним буде знаходитися в положенні сидячи.
  3. Уражену ділянку необхідно охолодити прохолодною водою або холодовим компресом (близько 20 хв). Відмітимо, що вода повинна бути саме прохолодною, а не крижаною! В протилежному випадку це може спричинити ще більші ураження.
  4. Місце опіку необхідно закрити спеціальною стерильною пов'язкою або хоча б по можливості чистою тканиною.
  5. Хворому важливо забезпечити комфортне положення, давати багато пиття, при можливості - знеболювальне.
  6. Надалі зверніться за спеціалізованою допомогою, якщо стан погіршується, а прояви опіку тільки ускладнюються. 
В жодному разі не потрібно наносити креми, олії на опіки, самостійно усувати утворені пухирці та шкіру, яка може відставати, а також віддирати прилиплий до рани одяг!
 
В умовах стаціонару зазвичай надається спеціалізована допомога пацієнтам з розвитком III-IV стадій опіків з наступним призначенням медикаментозної терапії (знеболювальні, антигістамінні, антибактеріальні препарати, дегідратаційна терапія) та при показаннях - оперативне втручання (четвертий ступінь) з необхідністю видалення некрозу, трансплантації шкіри з інших ділянок тіла.
 
Також однією з альтернатив пов'язкам з мазями у лікуванні різних стадій опіків є використання гідрогелевих пов'язок. Ми рекомендуємо гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”, які Ви зможете придбати в медичному маркеті  ITMED
 
Гідрогелеві пов'язки завдяки своєму складу (90% з води) мають високу тепломісткість, забезпечують охолодження та знеболення рани, що є доцільним при опіках. Також пов'язки даного виду призупиняють процес руйнування тканин при ураженні шкіри та не прилипають до ранової поверхні, набуваючи при цьому будь-який рельєф тіла. Також в залежності від стадії ранового процесу до складу пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+” додатково входять різні лікарські засоби, від знеболювальних до протизапальних. 

Як запобігти опікам?

  1. Опіки гарячими рідинами є однією з найпоширеніших причин їх розвитку серед дітей та людей похилого віку. Тому слідкуйте за тим аби не залишати в доступних місцях склянок з гарячими напоями, їжа повинна готуватися на задніх конфорках якщо в будинку є діти.
  2. Використання піротехніки є особливо актуальним на новорічні свята. Однак це не вказує на їхню безпечність, особливо для дітей та підлітків. Тому заборонено до самостійного використання піротехнічних засобів без нагляду дорослих.
  3. Проведення інформаційної “кампанії” батьками дітям стосовно небезпеки трансляцій чи селфі у місцях з високою напругою.
Такі досить прості правила можуть запобігти тяжким наслідкам.  І пам'ятайте, що рівень складності опіку не завжди може відповідати інтенсивності болю, що інколи може бути досить терпимою. Тому будьте обізнаними у правильності наданні допомоги та вчасному зверненні до медичного закладу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм