Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Псоріаз: основні причини ураження шкіри

Псоріаз: основні причини ураження шкіриПсоріаз є досить делікатним захворюванням, адже окрім неймовірного дискомфорту, що хвороба завдає людині, додатково виникають труднощі з несприйняттям від оточуючих. Насамперед через необізнаність та страх заразитися. Однак розвіємо міфи та дізнаємося детальніше чому все ж таки виникає псоріаз та які його симптоми

Псоріаз - це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення та формування на шкірі бляшок й папул з чіткими краями. 
Захворювання має імунну природу, тому аж ніяк не є заразним та не передається при контакті.
 
Механізм порушення полягає в частій структурній зміні шкірного покриву. Тобто якщо звичайна регенерація шкіри відбувається кожні 28 днів, то при псоріазі кожен тиждень. Як наслідок за такий короткий проміжок часу шкірні клітини (кератоцини) не встигають дозріти та починають наростати у масивні лусочки, що за звичайних умов вже не можуть “скинутися”.
 
В залежності від клінічної картини захворювання, розрізняють наступні види псоріазу:
  • великий: поява характерних великих й товстих лусочок шкіри;
  • зворотний: типовою локалізацію лущення шкіри є ділянки тіла зі складками (наприклад, пахви або пах);
  • кишкоподібний: особливістю даної форми є утворення на шкірі, що нагадують сльозу;
  • еритродермічний: ураження зазнає практично вся площа тіла з надмірним лущенням;
  • пустульозний: поява гнійних пустул.

Які стани можуть спровокувати псоріаз?

  1. Інфекційний процес (бета-гемолітична стрептококова інфекція).
  2. Спадковий фактор.
  3. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, солі літія).
Також відмітимо, що ризики псоріазу значно підвищуються при впливі сильного стресового фактора.

Основні прояви псоріазу

Типовим проявом псоріазу є поява бляшок з чіткими краями, які мають блискучу поверхню та зазнають лущення. Додатково шкіра починає сильно свербіти, пекти та ставати сухою. А її додаткове розчухування викликає сильний біль.
Через розвиток захворювання, ураження зазнають й кровоносні судини, що стають ближчими до поверхні. Це робить їх чутливішими до впливу механічних чинників та частому травмуванню. 
При чому псоріаз це не лише “зовнішнє” захворювання, що супроводжується ураженням шкіри. Додатково виникають порушення зі сторони суглобів, так званий псоріатичний артрит.
Звісно, що окрім впливу на фізичну якість життя, непоправного впливу зазнає й психологічний стан хворого.  

Тактика

Специфічного лікування псоріазу на сьогодні не існує. Однак при цьому дерматологами застосовується ряд препаратів, що допомагають досягти ремісії та привести шкіру у “спокійний” стан. Якщо на початковому етапі можливо обмежитися місцевими засобами - мазями (кортикостероїдні, ретиноїдні тощо), то при тяжкому перебігу знадобиться проведення системної терапії (цитостатики, імуномодулюючі препарати, ретиноїди). Поліпшити перебіг захворювання допомагає й фототерапія.
Хворі з даним недугом потребують ретельного й щоденного догляду за шкірою, насамперед зволоження. Це необхідно аби уникнути больових відчуттів. Також необхідно надалі уникати факторів, що вплинули на розвиток хвороби та правильно харчуватися.
 
Тому при появі специфічних симптомів псоріазу не біжіть в аптеку за мазями, які Ви собі самостійно призначили. Зверніться до лікаря дерматолога з метою вчасного проведення лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм