Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гідраденіт: основні причини запалення потових залоз

Гідраденіт: основні причини запалення потових залозГідраденіт - це патологічний стан, для якого є характерним розвиток запального процесу в апокринних потових залозах. У більшості випадків гідраденіт має односторонній характер та виникає саме в пахвовій ділянці, паху (при голінні мошонки, статевих губ - статевий гідраденіт), рідше це ареоли соска, обличчя (у чоловіків). Це ті місця де локалізуються апокринні потові залози, що мають звивисту будову протоків. Це спричиняє погіршений відтік поту та підвищення ризиків запалення.

Збудником захворювання найчастіше є золотистий стафілокок. Так при зниженні бар'єрної функції шкіри патогенний чинник потрапляє до волосяного фолікула та протоки потової залози й викликає запалення.

Основні причини

  1. Пошкодження шкірного покриву, найчастіше під час гоління або епіляції.
  2. Недотримання правил особистої гігієни.
  3. Дерматоз, який при свербінні зазнає розчухування та травмування.
  4. Надмірне потовиділення (у вологому середовищі патогенні мікроорганізми набагато активніше розмножуються).
  5. Метаболічні порушення (наприклад, цукровий діабет, ожиріння).
  6. Зниження імунітету.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гідраденіту?

  1. Сильний біль.
  2. Поява щільного вузла в пахвовій ямці (або декількох вузлів, які згодом зливаються).
  3. Набряк. 
Згодом сформовані ущільнення набувають від багрового до синюшного забарвлення. Виникає гнійник заповнений гноєм густим за консистенцією з локалізацією в центрі вогнища некротичного стрижня (7 день захворювання). Цей процес супроводжується підвищенням температури тіла та іншими симптомами інтоксикації.
 
Оскільки підшкірна клітковина насичена лімфатичними судинами, інфекційний процес може розповсюджуватися на поруч розташовані потові залози.

Тактика

Тактика лікування гідраденіту буде залежати від стадії його розвитку. Так на початковому етапі можливо обмежитися консервативною терапією у вигляді місцевих засобів, в тому числі й антибактеріальних мазей. 
 
Лікування гнійного гідраденіту полягатиме в проведенні оперативного втручання, з розкриттям порожнини абсцесу та його наступним дренуванням. Після хірургічного розв'язання проблеми проводиться антибактеріальна терапія, призначаються знеболювальні тощо.
 
Також спеціалістами застосовуються у терапії гідрогелеві пов'язки, які будуть доцільними у разі гідраденіту як в стадії інфільтрації, абсцедування, так і після розкриття абсцесу та видалення гнійно-некротичного стрижня. Гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+” окрім наявності у своєму складі додаткових компонентів, що поліпшують процес загоєння, вони також приймають рельєф частини тіла на яку закріплюються та не прилипають до рани. Тому пацієнтові не знадобиться потерпати від болючих перев'язок та відривань пов'язки від волосяного покриву в ділянки пахв. Придбати товар можливо скориставшись послугами медичного маркету ITMED.
 
Аби уникнути рецидиву захворювання та його негативних наслідків не вдавайтеся до самостійних методів лікування, з різними примочками чи самостійним розкриттям гнійника. В першу чергу зверніться до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм