Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алопеція: чому виникає проблема з випадінням волосся?

Алопеція: чому виникає проблема з випадінням волосся?Проблема у вигляді випадіння волосся набуває глобального характеру, при чому що випадки даного порушення все більше починають виникати й серед молодих людей. Звісно, що випадіння волосся викликає й психологічний дискомфорт, який спонукає людину приховувати проблему перукою або капелюхом. Однак перед тим, як опускати руки та вдаватися до народних методів для росту волосся важливо звернутися до спеціаліста, який і встановить ймовірну причину патології.

Алопеція - це патологічний стан, що характеризується випадінням наявного на голові волосся з порушенням росту нових волосин. 
В нормі в кожен день ми втрачаємо до 100 волосин, це явище є фізіологічним! 
 
В основі алопеції покладено порушення кровопостачання волосяних фолікулів, що спричиняє неможливість волосся вчасно повністю відновитися, адже його випадає більше ніж росте. 
Однією з найпоширеніших форм випадіння волосся є гніздова алопеція. Для неї характерно формування залисин округлої форми та гладкою поверхнею (одне або декілька вогнищ). Згодом утворені вогнища можуть збільшуватися та зливатися в одне, ти самим призводячи до повної втрати волосся, як на голові, так і на тілі. Причинами даного виду облисіння може стати хімієтерапія, отруєння токсичними речовинами, грибкове ураження шкіри.

Також до форм алопеції належать:
  • себорейна алопеція: відповідно назві виникає на тлі себореї;
  • андрогенетична: має спадковий характер та пов'язана з підвищеним продукуванням статевих чоловічих гормонів (андрогенів). Причиною тому може стати кісти яєчника, збільшення кори наднирників, ендокринні зміни, що впливають на порушення рівня гормонів як у жінок, так і у чоловіків;
  • рубцева: ріст волосся відсутній в ділянках рубцевих змін на шкірі та має вигляд блискучих плям;
  • симптоматична: виникає внаслідок певних патологічних станів.
Також відмітимо, що процес випадіння волосся варіюється від зменшення волосся тільки на голові (дифузна форма), часткового випадіння пучків волосся до втрати волосся на тілі, вій, брів та тотального випадіння. 

Які фактори впливають на розвиток алопеції?

  1. Вплив стресового фактора.
  2. Спадковий фактор.
  3. Гормональні порушення. 
  4. Дефіцит вітамінів.
  5. Грибкове ураження шкіри.
  6. COVID-19: у більшості випадків проблема випадіння волосся може виникнути через декілька місяців після перенесеного COVID-19. І при цьому це явище є короткочасним.
Всі вищезазначені тригери, можуть впливати на появу різних форм алопеції. Так якщо рубцева алопеція виникає внаслідок раку, інфекції, вроджених вад розвитку волосяних цибулин, то стрес, вагітність, неправильне харчування - рідко може викликати повне облисіння, однак волосся стане помітно рідким.
 
Відмітимо, що не завжди алопеція це одномоментне помітне випадіння волосся. Адже вогнища можуть бути зосереджені в різних областях голови та не привертати увагу. Найчастіше початок облисіння починається у чоловіків у вигляді появи лобних залисин, а у жінок - непомітне випадіння волосся у ділянці проділу. 

Тактика 

Тактика лікування алопеції буде залежати від причини, що її спричинила. У кожному конкретному випадку лікар призначає індивідуальний план лікування. Також враховуючи широкий ряд провокуючих чинників методи діагностики є комплексними та включають проведення лабораторних досліджень крові (насамперед встановлення рівня гормонів) та сечі, дерматоскопію, УЗД й КТ. Важлива консультація вузькопрофільних спеціалістів (наприклад, ендокринолог, онколог тощо).
 
Допомогти у стимулюванні росту волосяних фолікулів допоможе призначення спеціальних препаратів, що покращують кровообіг, седативних, вітамінно-мінеральних комплексів.
 
Успіхи у призначеній терапії покращуються при додатковому проведення фізіопроцедур (лазеро- й магнітотерапія, масаж). Окрема увага приділяється проведенню мезотерапії, процедури, що характеризується безпосереднім введенням необхідних препаратів в шкіру голови.
 
Пам'ятайте, про необхідність вчасного звернення до лікаря трихолога. Обрати клініку для проходження відповідного обстеження та встановлення причини випадіння волосся, Ви зможете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм