Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи чорних цяток на обличчі

Основні причини появи чорних цяток на обличчіНапевно кожен із нас неодноразово стикався з появою висипань на шкіри. І при цьому різновидів самих висипань, як і методів боротьби з ними є безліч. Хтось вдається до народних методів усунення, а хтось одразу звертається до лікаря косметолога. Однак в першу чергу важливо встановити ймовірну причину появу тих чи інших висипань. Тому розберемо детальніше які фактори впливають на появу одного з видів запалення шкіри, а саме комедони.

В першу чергу відмітимо, що поява комедонів, вугрів, папул або пустул об'єднуються в один термін під назвою - акне. Механізм розвитку полягає в обструкції та запальному процесі пилосебаційного комплексу. 
 
За статистичними даними з акне найчастіше стикаються підлітки, коли відбувається статеве дозрівання. Оскільки сальні залози є чутливі до дії статевих гормонів. 
 
Комедони являють собою сальні пробки які поміщені в фолікули.
 
Механізм формування комедону характеризується закорковуванням пор - невеликі отвори вивідних протоків потових залоз на поверхні шкіри. Закорковуватися пори можуть через бруд, залишки шкірного сала та косметики, змертвілих клітин. В результаті формується так звана міцна пробка, яка під дією кисню окислюється та забарвлюється в чорний колір. 
 
В залежності від того фолікул у поверхні шкірного покриву розширений або звужений, комендон розрізняють - відкритий та закритий. 
Так відкриті комедони (чорні цятки) піддаються легшому усуненню, а закриті (білі підшкірні вугри) - є передвісником запального акне (папули, кісти тощо) та відповідно складніше лікуються. Вони являють собою горбик, що пальпується під шкірою.
 
У більшості випадків комедони локалізуються в ділянці носа, щік та підборіддя. Тобто це ті зони де пори більш розширені, а потові залози активніше функціонують. 
 
Ступінь тяжкості комедонів буде залежати від їх кількості, локалізації, різновидів. 

Які основні причини появи комедонів?

В зоні ризики з розвитку комедонів знаходяться володарі комбінованої та жирної шкіри. Однак при цьому при впливі ряду факторів, не є виключенням формування акне й при наявності сухої шкіри:
  • неправильне харчування, з переважанням швидких вуглеводів (солодощі, фастфуд) та загалом спосіб життя людини;
  • спадковий фактор;
  • зміни гормонального фону;
  • захворювання внутрішніх органів, що відбиваються на шкірі у вигляді комедонів;
  • часті стресові ситуації;
  • неправильний догляд за шкірою (недостатнє очищення від макіяжу, неправильно підібрані засоби по догляду за шкірою).

Тактика

Тактика лікування комедонів буде залежати від ступеня їх вираженості. У більшості випадків основою є правильно підібраний догляд за шкірою з щоденним його застосуванням, внесення корективів у спосіб життя (належне харчування, відмова від шкідливих звичок). Шкіру необхідно очищати ретельно та м’яко, без застосування агресивних доглядових засобів, спиртових лосьйонів на щоденній основі. Робити більш глибоке очищення варто кілька разів на тиждень.
 
Пам'ятайте про зволоження шкіри, навіть якщо вона схильна до жирності. В протилежному випадку, захисним механізмом буде надмірне продукування шкірного сала, що призведе до гіперсекреції та нових комедонів.
 
Додатково при необхідності проводиться застосування лікарських засобів (наприклад, бензоїл пероксид, ретиноїди), косметологічні процедури (ультразвукове або механічне очищення, хімічний або лазерний пілінг). Так, наприклад, механічне очищення полягає в ручному видаленні чорних цяток, очищенні пор та усуненні залишків шкірного сала. Ультразвукове очищення характеризується застосуванням ультразвукового скрабера, коли під впливом вібромасажу стимулюється процес очищення шкіри. 
 
При цьому головне пройти повний курс лікування, навіть якщо він може здатися довготривалим для вас.
 
Не забувайте враховувати те, що найкращим методом усунення комедонів є їх профілактика. Тому не забувайте доглядати й очищати обличчя вранці та ввечері; дотримуйтеся режиму вживання рідини; мінімально торкайтеся обличчя руками; правильно харчуйтеся; при появі висипань в жодному разі не видаляйте їх. 
 
Пам'ятайте, що з метою усунення акне, незалежно від його виду, в першу чергу зверніться до лікаря дерматолога. Лікар на основі проведення комплексного обстеження призначить відповідне лікування. Самостійні методи усунення комедонів окрім загострення вже наявної проблеми, можуть викликати приєднання додаткових ускладнень у вигляді занесення інфекції, розвитку алергічної реакції (застосування різних “домашніх” масок), формування рубців.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм