Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи тріщин на стопах

Основні причини появи тріщин на стопахЛіто це зовсім не пора ховати свої ноги у закрите взуття. Однак, як діяти якщо їх зовнішній вигляд бажає кращого, а поява тріщин на п'ятках викликає не тільки естетичний дискомфорт, а й неможливість зробити крок без появи больових відчуттів. Також підвищуються ризики потрапляння крізь них пилу разом з мікробами, що своєю чергою провокує запальні процеси. Тому детальніше про можливі причини пошкодження стоп розберемо далі.

Механізм розвитку тріщини на п'ятці полягає в появі ділянці сухої та потовщеної шкіри, що локалізується на її краю. Під впливом постійного тиску на п'яту, коли ми ходимо відбувається розширення жирової подушечки під п'ятою та формування безпосередньо тріщини. Надалі, вони можуть почати кровоточити (дермальні тріщини, що захоплюють глибокі шари) та провокувати втрату чутливості на ногах. Це є особливо небезпечним для пацієнтів з цукровим діабетом.
 
Для того, щоб усунути симптоми у вигляді тріщини на п'яті важливо встановити причини їх появи. І вони не обмежуються лише надмірною сухістю шкіри.

Основні причини появи тріщини на п'яті

  • Неправильно підібране взуття
Це є основною причиною, що провокує сухість шкіри та появу тріщин на п'ятках, деформацію стоп та формування мозолів. Неправильне підібране взуття або здавлює ногу або стопа в ньому розміщується неправильно. Тому аби не травмувати свої ноги, взуття повинно бути максимально зручним та з натуральних тканин. Це ж додатково стосується і вибору шкарпеток, вони не повинні бути з синтетичних тканин. 
  • Віковий фактор
З віком відбувається порушення обміну речовин, а разом з цим шкіра втрачає свою еластичність та стає сухою. Тому окрема увага приділяється догляду за шкірою ніг.
  • Мікоз (грибкове ураження)
Грибок спричиняє поступове ураження стоп, від зовнішнього шару шкіри п'ятки, проникаючи все глибше. 
  • Цукровий діабет
Тріщини виникають у тому разі коли рівень цукру в крові є стабільно високий, а результат від лікування мінімальним. Зазвичай тріщини є дуже глибокими, а між пальцями можуть з'являтися пухирці, що легко лопаються. 

Тактика

Тактика лікування буде залежати від тяжкості симптому та основної причини появи тріщин. Якщо ураження мінімальні можливо обмежитися нанесення спеціального гелю або спрею у вигляді пов'язки, що захищатиме п'ятку та зменшить больові відчуття. 
 
При більш складному перебігу лікар ортопед проведе видалення грубою шкіри, накладе пов'язку навколо п'яти, з метою мінімізації рухів, призначить відповідні пом'якшувальні засоби та підбере спеціальні устілки для взуття, що дасть можливість правильно розмістити вагу.

Профілактика

  1. Обов'язкове дотримання щоденної гігієни.
  2. При появі тріщин важливо вчасно звернутися до лікаря, особливо якщо вони  турбують досить тривалий час.
  3. Догляд за взуттям, оскільки вологе та брудне взуття дуже часто є джерелом розвитку грибка.
  4. Догляд за шкірою ніг, проведення масажу та ванночок (з содою), зволоження живильними засобами.
Помилкою, щодо догляду за шкірою стоп є самостійне усунення затверділої шкіри, наприклад за допомогою бритви; очищення стоп агресивними та жорсткими інструментами у вигляді пемзи або інших пристроїв до появи дискомфортного відчуття. 
 
При появі тріщин спектр фахівців до яких можливо звернутися є досить широким, все залежить від причини. Тому оптимальним варіантом буде першочергово записатися на консультацію до лікаря терапевта або свого сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію. Головне не зволікати з лікуванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм