Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вітиліго: основні причини порушення пігментації

Вітиліго: основні причини порушення пігментаціїВітиліго належить до тих захворювань, про причини виникнення якого недостатньо відомо. При цьому зовнішні прояви захворювання можуть завдавати значного психологічного дискомфорту людини. Однак сьогодні завдяки соціальним мережам все більше людей з даним порушенням створюють тенденцію, щодо демонстрації вітиліго не як захворювання, а як певної унікальної особливості закликаючи не соромитись свого зовнішнього вигляду. Розберемо детальніше які провокуючі фактори та чи існує лікування вітиліго?

Вітиліго - це патологічний стан, що характеризується розвитком порушення пігментації, а саме зникнення пігменту. Саме порушення пігментації відносить захворювання до групи шкірних дисхромій. При цьому відмітимо, що вітиліго має хронічний перебіг. 
 
Вітиліго може виникнути у будь-якому віці, однак за статистичними даними в зону ризику входять люди вікової категорії 10-30 років, серед яких переважно жінки. Також захворювання не має расової градації та може виникати у людей будь-якого кольору шкіри.
Розрізняють три типи захворювання:
  • vitiligo vulgaris: проявляється появою симетричних плям, наприклад на обидвох ногах, руках тощо;
  • vitiligo segmentalis (сегментарне вітиліго): ураження зазнає одна сторона тіла;
  • fokal vitiligo (вогнищеве вітиліго): характеризується появою невеликих плям, яких може бути декілька або лише одна.

Які фактори впливають на розвиток порушення пігментації?

Хоча точних причин виникнення вітиліго не встановлено існує ряд теорій, що пов'язують розвиток захворювання з генетичною схильністю, ймовірністю ураження меланоцитів через роботу нервової системи або при взаємодії з неправильно функціонуючими клітинами імунної системи. 

Пусковим механізмом або навіть їх поєднання слугують наступні стани:
  • постійні стреси та його наслідки;
  • недоїдання;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • часті запальні процеси на шкірі;
  • недостатнє харчування у період внутрішньоутробного розвитку;
  • порушення зі сторони щитоподібної залози, наднирників.

Які основні прояви вітиліго?

В основі захворювання лежить знебарвлення окремих ділянок шкіри внаслідок руйнування пігменту меланіну. Зовнішньо це має вигляд появи білих плям, забарвлення яких варіюється від кольору слонової кістки до білого з молочним або блакитним відтінком. Плями мають чіткі контури та найчастіше локалізуються на обличчі, верхніх та нижніх кінцівках, статевих органах. Практично неможливо зустріти вітиліго у ділянці стоп та долонь.
 
Не є виключенням коли ураження зазнає не тільки дерма, а й волосся (в тому числі в зоні росту вусів та бороди у чоловіків), очі. 

Тактика

Лікування вітиліго полягатиме в проведенні індивідуальної та комплексної терапії. Додатково можлива консультація вузькопрофільних спеціалістів (ендокринолог, невропатолог), з метою оцінки функціонування ЦНС, щитоподібної залози. Стандартного протоку лікування вітиліго наразі не має, методи що застосовуються лише дадуть можливість зменшити прояви плям, однак не усунути їх:
  • імуномодулятори;
  • ультрафіолетове опромінення;
  • лазерна фототерапія;
  • оперативне втручання у вигляді “підсаджування” функціонуючих меланоцитів, що продукують меланін на уражену шкіру.
Вітиліго, не становить загрозу життю, однак саме психологічний дискомфорт та думка оточуючих, має значний вплив на якість життя людини з діагнозом - вітиліго. Також дуже часто захворювання є ознакою іншого патологічного стану в організмі, тому  в першу чергу важливо звернутися до лікаря дерматолога для проходження обстежень.
 
З метою зменшення ризиків рекомендовано вести здоровий спосіб життя, уникати опіків та травмувань шкіри й берегти її захищаючи від потрапляння прямих сонячних променів.
 
Отримати консультацію у високоспеціалізованого лікаря дерматолога та пройти повну діагностику Ви зможете скориставшись послугами однієї з медичних установ з Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм