Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ламкі нігті: основні причини та методи лікування

Ламкі нігті: основні причини та методи лікуванняЗовнішній вигляд нігтів зображає не лише рівень вашого догляду за ними. Так дуже часто порушення в організмі проявляються й на нігтьовій пластині та є першими тривожними дзвіночками. На що ж може вказувати проблема у вигляді ламкості нігтів? З'ясуємо далі. 

Які можливі причини ламкості нігтів?

Причин які впливають на ламкість нігтів є безліч, вони варіюються від нашого способу життя та особливостей роботи до розвитку органних уражень. Найбільш поширеними провокуючими факторами є:
  1. Дефіцит сірки - яка входить до складу базової структури нігтя та забезпечує його міцність.
  2. Дефіцит заліза та як наслідок розвиток залізодефіцитної анемії. В першу чергу захворювання відбивається на стані волосся та нігтів. Потребує обстеження у лікаря з проходженням ряду лабораторних аналізів.
  3. Генетична складова нігтьової пластини.
  4. Механічне пошкодження, наприклад частий манікюр та неправильне відрізання нігтів (ножицями), особливості професії, тиск на нігті при носінні маленького за розміром взуття.
  5. Віковий фактор. Так з роками нігті на руках стають тонкими та тьмянішають, при цьому як на ногах навпаки. Виправити ситуацію можливо за допомогою регулярного гігієнічного манікюру, а також моніторингу стану здоров’я. 
  6. Надмірна сухість нігтьової пластини, що виникає при заняттях плаванням, митті посуду без рукавичок.
  7. Захворювання щитоподібної залози. Наприклад, гіпотиреоз - дефіцит гормонів щитоподібної залози. При якому змін зазнають не лише нігті, а й загалом зовнішність (випадіння волосся, збільшення маси тіла).
Також відмітимо, що окрім ламкості нігтів можливе приєднання й інших нетипових симптомів, що потребують звернення до лікаря:
  1. Поява білих або жовтих плям на нігтях, що може свідчити про високі показники рівня глюкози в крові або дефіцит цинку, а також розвиток грибкової інфекції. 
  2. Жовтизна нігтів: даний стан може виникати як внаслідок тривалого покриття нігтьової пластини лаком, так і бути результатом довготривалого куріння.
  3. Рельєфна поверхня нігтьової пластини, що може вказувати на дефіцит вітамінів, гормональні порушення.
  4. Розшарування нігтів, що знову ж таки вказує на дефіцит вітамінів або/та неналежний догляд.

Як досягнути ефекту здорових нігтів?

Оскільки міцність нігтьової пластини насамперед залежить від того, що ми вживаємо, то відповідно ваш раціон повинен урізноманітнюватися овочами та фруктами, продуктами, що містять кальцій та жирні кислоти (наприклад, яйця, сир, молоко).
 
Також аби нігті встигали відновлюватися рекомендовано робити перерви від манікюру.
 
Забезпечте відповідний догляд за шкірою рук та нігтями, що особливо є актуальним з настанням холодів, коли повітря є сухим та вологим. Тому доцільним буде застосовувати олійки та жирний крем для рук, робити ванночки для рук з оливковою олією, носити рукавички якщо маєте підвищену чутливість до холоду. 
 
Пам'ятайте, що жодне покриття лаком чи іншими засобами не розв'яже проблему та не врятує ваші нігті. Навпаки, ситуація може тільки погіршитися, особливо якщо ламкість нігтів є ознакою іншого патологічного процесу. Тому насамперед при появі даного симптому зверніться до лікаря дерматолога для проходження наступної діагностики. Саме на основі результатів обстеження лікар надасть необхідні рекомендації або направить Вас до іншого вузькопрофільного спеціаліста, якщо проблема криється, наприклад, в патологіях серцево-судинної системи або щитоподібній залозі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм