Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія на воду: основні причини та методи лікування

Алергія на воду: основні причини та методи лікування Попри те, що наш організм складається також з води, у невеликого відсотка людей контакт з рідиною викликає ряд неприємних симптомів. Які причини виникнення реакції на воду та які наслідки дане порушення буде мати? Розберемо далі, адже це питання є особливо актуальним у сезон відпусток та відпочинку на морі.

Алергія на воду або аквагенна кропив'янка належить до одного з видів кропив'янки, тобто проявляється появою висипань приблизно упродовж 10-15 хвилин після контакту з тригером, в такому випадку рідиною. Викають відчуття болісного опіку кропивою. 
 
Алергія на воду є досить рідкісною аномалією, що характеризується ураженням шкіри. Інколи декількох крапель води достатньо аби викликати дискомфортні відчуття у людини. А при певних складних випадках алергічну реакцію викликають навіть власні сльози або піт. Однак при цьому небезпеку становить саме контакт рідини зі шкірою, незалежно від її виду та складу, а не вода всередині організму.
 
Механізм розвитку захворювання полягає в продукуванні гістаміну клітинами шкіри. В нормі гістамін виконує захисну функцію від патогенних мікроорганізмів, однак при нетиповому перебігу він активує нейрони які викликають свербіж. Як наслідок виникають наступні порушення у вигляді припухлостей.  
Захворювання може виникнути у будь-якому віці, однак у більшість випадків припадає саме на період статевого дозрівання. 

Причини

Існує безліч теорій щодо розвитку аквагенної кропив'янки. В першу чергу те, що захворювання не є алергічним, однак при цьому його викликає реакція імунної системи на щось всередині організму, а не на чужорідний агент ззовні, як, наприклад при харчовій алергії. 

Які симптоми виникають при розвитку алергії на воду?

Зовнішньо аквагенна кропив'янка проявляється у вигляді висипань з чітким контуром, які є невеликого діаметра та виникають до 30 хвилин після контакту з водою. Прояв симптомів в загальному триває до години, хоча кожен випадок реакції є індивідуальним. Висипи супроводжуються сильним свербежем, печінням та навіть больовими відчуттями, якщо ділянки шкіри зазнали сильного ураження. 

Тактика та діагностика

Встановлення діагнозу окрім аналізу клінічної картини та скарг хворого, проводиться на основі ряду лабораторних досліджень, в першу чергу - специфічної проби.
Так на руку кладеться вологий компрес на пів години, який повинен бути приблизно 35С (з метою виключення холодової та теплової кропив'янки). Далі відбувається оцінка виниклої реакції. 
 
Оскільки випадків аквагенної кропив'янки не так багато, не існує чіткого методу лікування даного порушення, адже не має можливості проводити дослідження. 
У більшості випадків проводиться призначення антигістамінних препаратів. Однак реакція на лікування у кожного хворого є індивідуальною, адже природа кропив'янки не є алергійною. З метою створення бар'єрного захисту шкіри можливе нанесення олійних емульсій. 
Також з метою зменшення проявів захворювання необхідно обмежити контакт з водою! 
 
Як і при будь-яких алергічних реакціях, ступінь їх вираженості може бути різною у кожного індивідуально, і алергія на воду не є виключенням. Тому при появі нетипових симптомів після контакту з водою, не зволікайте та зверніться до лікаря алерголога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм