Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Денний сон: про що свідчить швидка втомлюваність організму

Денний сон: про що свідчить швидка втомлюваність організмуСьогодні досить поширена практика денного сну. Однак потрібно розуміти що сон у денний час позитивно впливає на наш організм лише за певних умов. Яких? Далі з’ясуємо.

Існує дві основні причини підвищеної сонливості вдень. Перший варіант – це втома. Ви погано спали вночі (особливо якщо декілька днів поспіль), пережили стресову ситуацію або працювали у надмірному режимі – це спричиняє втому, яка проходить при поверненні до звичайного способу життя, з повноцінним сном, режимом харчування та фізичною активністю.

У тому випадку, якщо сонливість починає Вас переборювати ще у першу половину дня, а дотримання режиму ніяк не покращує ситуацію, мова може йти про розвиток певного патологічного стану. Так наш організм подає тривожні сигнали. Відповідно потрібно звернутися до лікаря та пройти всі необхідні обстеження.

Правило 15 хвилин

Тривалий сон вдень навряд покращить ваш стан, а от короткий відпочинок навпаки.

Користь денного сну полягає у його тривалості. Потрібно взяти до уваги правило 15 хвилин. Це оптимальний час (не більше і не менше), який дасть можливість організму відпочити, як результат мозок – перезавантажиться, а тіло – розслабиться. Коли людина засинає після обіду на годину або дві, вона прокидається втомленою, «розбитою» з сильним головним болем. Оскільки це багато часу для перезавантаження організму та мало для повноцінного відпочинку (вночі для відновлення необхідно не менше 7-8 годин). Відповідно виникає збій, коли організм прокидається не через 15 хвилин, а через дві-три години. Самопочуття погіршується та й вночі навряд вийде відразу заснути.

Крім того, застосовувати сон як відпочинок протягом дня краще тоді, коли вночі ви також спите повноцінно.

Користь денного сну

  1. Відновлення концентрації уваги, що дасть можливість зосередитися на роботі.
  2. Покращення настрою.
  3. Підвищення рівня енергії, який дорівнює повноцінному нічному сну.

Негативні наслідки

У тому випадку якщо нічний режим сну порушується, й людина не висипається організм починає це компенсувати денним сном. А це відповідно негативно впливає як на загальне самопочуття, так і окремо на продуктивність людини.

Також тривалий сон вдень (понад годину) призводить до порушення внутрішнього годинника організму. Збій який виникає характеризується порушенням режиму дня, відчуттям голоду, який важко контролювати, втомленістю та поганим сном.

За бажанням подрімати може стояти стрес, безсоння, задишка під час сну. Не є виключенням зв’язок між постійною втомою й денною сонливістю з високими ризиками розвитку цукрового діабету 2-го типу, серцево-судинних патологій.

Пам’ятайте, що постійне відчуття втоми та сонливість може бути індикатором наявності певної патології – не ігноруйте цей стан та обов’язково зверніться до лікаря.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм