Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рефлексотерапія - один з основних методів фізіотерапії

Рефлексотерапія - один з основних методів фізіотерапії8 вересня відзначається Всесвітній день фізичної терапії. Фізіотерапія становить важливу роль у здоров’ї людини, дає можливість мобільними та незалежними. Також допомагає пацієнтам із хронічними захворюваннями взяти під контроль своє здоров’я та покращити якість свого життя. Рефлексотерапія належить до одного з розділів фізіотерапії. Розберемо види та показання до її проведення.

Рефлексотерапія– являє собою метод лікування, який характеризується впливом на рефлекторні точки організму людини, а саме на точки нервової системи. Рефлексотерапія може застосовуватися як у профілактичних цілях, так і з метою лікування.

Для проведення фізіотерапевтичної процедури використовують спеціальні голки, електрострум з низьким вольтажем та лазерні промені. Також в окремих випадках проводять лікування методом рефлексотерапії застосовуючи металеві кульки, пластини, сигарети із гіркого полину та камені.

Використовуючи той чи інший вид спостерігається дія на нервові центри, що розташовуються в кіркових та в підкіркових ділянках головного й спинного мозку. Як наслідок це призводить до поліпшення кровопостачання в проблемній зоні та відновлення нормального функціонування органів.

Дуже часто традиційну теорію рефлексотерапії поєднують з енергетичним балансом. Відповідно якщо виникає зменшення рівня чи навпаки надлишок енергії в організмі – виникає біль. При відновленні балансу шляхом впливу рефлексотерапії больові відчуття зникають.

Показання

  • захворювання нервової системи (невралгії, неврози);
  • епілепсія;
  • радикуліт;
  • патології серцево-судинної системи (гіпертонічна хвороба, ураження судин);
  • захворювання шкірних покривів;
  • синдром хронічної втоми, безсоння;
  • гормональні порушення;
  • захворювання ШКТ;
  • затримка розвитку у дитини, при відсутності зв’язку з патологічними порушеннями мозку.
Проходження курсу рефлексотерапії може поєднуватися з іншими методами терапії, а може бути як один з основних методів лікування опорно-рухового апарату.

Протипоказання

  • гостра фаза алкогольної залежності;
  • вагітність;
  • новоутворення доброякісного та злоякісного характеру;
  • психічне збудження;
  • відкрита форма туберкульозу.

Різновиди рефлексотерапії

В залежності від області впливу розрізнять корпоральну рефлексотерапію, що характеризується впливом на рефлекторні точки на поверхні тіла, скальпотерапію яка впливає на точки в ділянці голови. Аурикулярна форма діє на вушні раковини. Характеризується швидким ефектом та полягає у проєктуванні на область вуха ушкоджених органів та болючих ділянок з наступним ставленням на них мікроголок.

Су-джок терапія – характеризується впливом на стопи та кисті, де проєктується весь організм людини.

До основних сучасних методів рефлексотерапії належить:
  1. Акупунктура: застосовуються голки, різної довжини. Метод має заспокійливу дію.
  2. Акупрессура: на рефлекторні точки відбувається вплив механічним методом (кінчики пальців або відповідні пристрої). Шкіра не пошкоджується, а організм швидше відновлюється після оперативного втручання чи довготривалого захворювання.
  3. Мікрострумова рефлексотерапія: відбувається подача імпульсних сигналів до головного мозку, що змушує працювати опорно-руховий апарат.
  4. Лазерна рефлексотерапія: застосовується вплив на відповідні точки лазерним променем. Це дає змогу швидше відновлюватися після посттравматичного синдрому, лікувати гострі та хронічні запальні захворювання.

Переваги

  1. Рефлексотерапія вважається універсальною процедурою, оскільки абсолютні протипоказання до її застосування відсутні.
  2. Довготривалий результат лікування.
  3. Шляхом зовнішнього неіванзивного впливу після рефлексотерапії не спостерігається побічних ефектів.
  4. Проведення рефлексотерапії дає можливість зменшити дозування лікарських препаратів, при цьому обмежити навантаження на організм.
Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм