Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Надання першої медичної допомоги: які дії не потрібно застосовувати щодо постраждалого

Надання першої медичної допомоги: які дії не потрібно застосовувати щодо постраждалого12 вересня відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги (ПМД).

Основна ціль при наданні ПМД полягає в проведенні медичних заходів з метою врятувати життя потерпілому.

Ситуації, які потребують надання екстреної медичної допомоги найчастіше виникають раптово. До того ж супроводжуючись дефіцитом часу та відсутністю медичних працівників. При виникненні таких випадків важливо не піддаватися паніці, діяти швидко й впевнено, тому що в такі моменти важлива кожна секунда.

Адже ніхто не застрахований від нещасних випадків (травми, опіки), відповідно важливо бути обізнаним та розумітися у наданні медичної допомоги хоча б на базовому рівні. Розберемо, які помилки не потрібно допускати при наданні ПМД.

Потрапляння стороннього тіла в дихальні шляхи

Не є рідким явищем, коли під час вживання їжі людина подавилася. Стандартною дією вважається допомогти постукавши по спині. Але мало хто розуміє, що це не завжди дієвий спосіб, і людина може померти за короткий проміжок часу. У тому випадку, якщо стукати по спині результат буде лише тоді коли людина подавилася дрібним шматочком, в іншому випадку шматок їжі навпаки заглибиться ще більше.

Якщо кашель при потраплянні стороннього тіла не допомагає звільнити дихальні шляхи, потрібно нахилити потерпілого трохи вперед, стати позаду нього, обійняти тулуб руками замкнувши їх під ребрами (під ложечкою) та сильно надавити. Це дає можливість виштовхнути застряглий шматок назовні.

Опіки

При виникненні опіку основна помилка яка допускається при наданні першої медичної допомоги – це змащення ураженої поверхні олією, що викликає порушення функції організму проводити тепловіддачу. Найкраще всього охолодити місце опіку під проточною водою (не менше ніж на 15 хвилин), обробити пантенолом та викликати швидку.

Озноб

При появі високої температури та ознобу перша реакція відбувається у вигляді закутування в теплу ковдру, прийняття антибактеріальних препаратів та ще гірше змащування шкіри спиртом. Це велика помилка! В першу чергу необхідно забезпечити хворому постільний режим, давати достатню кількість рідини та жарознижувальні препарати. Наступним етапом буде проведення огляду лікарем, з метою діагностування захворювання.

Втрата свідомості з попередніми його симптомами

Розберемо ситуацію, коли ми спостерігаємо за тим як людині стало зле і виглядає вона, так начебто втратить свідомість. Яку найбільшу помилку допускають надаючи допомогу? Найчастіше застосовують медикаментозні препарати, які потрібно приймати при інших станах – нітрогліцерин, анальгін у тому випадку якщо розболілася голова або аспірин, якщо спостерігається висока температура. Але потрібно розуміти, що кожен медичний засіб має низку протипоказань й відповідно призначає їх виключно лікар враховуючи анамнез хвороби хворого.

Дорожньо-транспортна пригода

Важливо розуміти, що у тому випадку, якщо людина постраждала під час ДТП допомога повинна надаватися грамотно, оскільки будь-який хибний рух може тільки погіршити ситуацію. Це стосується необережного та стрімкого діставання потерпілого з автомобіля. Адже при необережних діях, по-перше, може виникнути перелом шиї (хоча при виникненні аварії був лише підвивих шийного відділу), а по-друге, розвинутися больовий шок. Відповідно постраждалого потрібно діставати з шийним комірцем та на щиті, попередньо ввівши знеболювальне. У тому випадку якщо відсутні ризики вибуху автомобіля чи обрушення будівлі та інших додаткових ситуацій, загрожують життю, краще всього дочекатися кваліфіковану допомогу та самостійно не діяти. У іншому випадку потрібно рятувати та діставати постраждалого як тільки вийде.  

Будьте впевнені та грамотні у своїх діях й не залишайтеся осторонь!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм