Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що спричиняє появу головного болю у жінок?

Що спричиняє появу головного болю у жінок?Поява головного болю може спричиняти тривалий дискомфорт, тоді це може свідчити про патологічні стани в організмі. Або ж головний біль виникає періодично і застосування медикаментозної терапії чи термінове звернення до лікаря не становить необхідності. Розберемо, як діяти в обох випадках та як можна зменшити інтенсивність головного болю без застосування лікарських препаратів.

За статистичними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я найбільш до виникнення головного болю сприйнятливі жінки у віці від 16 до 50 років. Причини його появи можуть бути як стресові ситуації, так і серйозні захворювання.

Причини головного болю

  1. Інтоксикація організму, яка може спричинятися харчовими отруєннями, порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту (запори, гастрит), вірусними захворюваннями.
  2. Порушення опорно-рухового апарату, а саме шийного відділу хребта яке може викликатися тривалою сидячою роботою (м’язи перенапружуються) або остеохондрозом.
  3. Патологія судин: різного роду захворювання (гіпертонія), що супроводжуються порушенням вегетативного тонусу судин викликають своєю чергою порушення венозного току крові від голови. Як наслідок підвищується внутрішньочерепний тиск та виникає головний біль.
Важливо звертати увагу на локалізацію больових відчуттів в голові. Наприклад, найчастіше поява болю в ділянці очей може свідчити про порушення зі сторони органів дихання та надмірним навантаженням на органи зору. Біль який охоплює пів голови, віддаючи в лобну чи потиличну частину пов’язаний з судинними патологіями. У будь-якому разі важливо звернутися до терапевта або невропатолога, з наступним аналізом скарг та проходженням діагностичного обстеження:
  • лабораторні аналізи крові;
  • МРТ;
  • УЗД;
  • доплерографія.
У тому випадку якщо больові відчуття не є хронічними, але періодично повторюються на фоні стресу, сильного шуму чи інших подразників можливо зменшити їх інтенсивність не застосовуючи лікарські препарати. Також наступні методи будуть доречними для вагітних та людей з захворюваннями ШКТ, коли вживання більшості знеболюваних препаратів заборонено.
  1. Більше рідини: застій венозної крові, внаслідок її підвищеної густини може бути причиною головного болю. Відповідно потрібно стежити за водним балансом та вживати не менше двох літрів води в день.
  2. Масаж: якщо біль іррадіює в потилицю та шию, необхідно зробити масаж голови та комірцевої зони. Це дасть змогу розслабити м’язи та активізувати кровообіг.
  3. Застосування ароматів ефірних олій: ароматерапія розслабляє, заспокоює та допомагає заснути. Найбільш головного болю допомагає позбутися аромат лаванди.
  4. Холод: застосування звичайного холодного компресу (до 10 хвилин) дасть можливість зменшити біль, звузити кровоносні судини та поліпшити кровообіг. Метод доцільний при провокуванні головного болю стресом.
Якщо біль є нестерпним та тривалим з появою додаткових симптомів, хронічного характеру або пов’язаний з травмою – не зволікайте та негайно зверніться до лікаря!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм