Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Обов'язкові аналізи для жінок: коли та навіщо їх потрібно робити?

Обов'язкові аналізи для жінок: коли та навіщо їх потрібно робити?Давно не секрет, що надійний варіант запобігти хворобі, це вчасно здавати потрібний перелік аналізів, не залежно від віку.  Які саме аналізи повинна пройти жінка, щоб зберегти своє здоров'я?

Вік від 19 до  40 років

Рідкість, що молоді дівчата здають профілактичні аналізи.  Але,навіть якщо вас нічого не турбує, ще не означає, що проблеми не існує.  Наприклад, високий рівень холестерину або глюкози в крові може не давати про себе знати на початкових етапах.  Тому простий аналіз може змінити ситуацію і допоможе почати лікування вчасно.
  • Перевірка рівня глюкози в крові
Обов'язкова перевірка потрібна, якщо в сім'ї є випадки захворювання на цукровий діабет першого типу, жінка страждає від зайвої ваги та має проблеми з підвищеним артеріальним тиском.  Визначення рівня глюкози в крові робиться натще.  У профілактичних цілях здається один раз на рік.
  • Діагностика артеріальної гіпертензії
 
З метою профілактики перевіряйте артеріальний тиск один раз у два роки.  При показниках систолічного тиску трохи вище норми (120 – 140 мм.рт.ст.), обстеження краще робити один раз на рік.  Негайно звернутися до лікаря потрібно при систолічному тиску вище 140 мм.рт.ст. та  діастолічному вище 90.
  • Стоматолог
 Для того, щоб зберегти свої зуби здоровими, відвідувати стоматолога потрібно 1 раз в рік для гігієнічної чистки зубів і, якщо є необхідність, для лікування карієсу.
  • Перевірка рівня холестерину
Вік діагностики рівня загального холестерину в крові від 20 до 50 років.  При хорошому результаті аналізу наступна перевірка робиться через 5 років.  При підвищеному рівні плюс наявність в анамнезі цукрового діабету і збільшення маси тіла потрібна допомога терапевта для наступних вказівок.
  • Перевірка молочних залоз
 
До 39 років діагностика, без наявності скарг, складається з щорічної перевірки в гінеколога / мамолога, призначення УЗД молочних залоз і самообстеження.  Після 40 років додатково робиться мамографія 1-2 рази на рік.
  • Діагностика раку шийки матки
Щорічно, починаючи з 20 - 21 років, робиться Пап-тест.
  • Діагностика раку яєчників
Щороку проводиться аналіз крові на СА-125 та УЗД органів малого таза.
  • Перевірка на захворювання, які передаються статевим шляхом
При відсутності скарг планову перевірку потрібно робити щорічно.  А в неплановому порядку - при виникненні незахищених статевих контактів.
  • Флюорографія
Робиться щороку, з 17-річного віку.  Є обов'язковим методом діагностики у зв'язку з високим рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні.
  • Скринінг онкології шкіри
Одним з агресивних онкологічних захворювань шкіри є меланома. Вона дуже швидко поширюється і в більшості випадків не залишає шанси на життя.  Тому потрібно відвідувати дерматолога щорічно і розумно поводитися під прямими сонячними променями з метою профілактики.

Вік від 40 років


Крім попередніх аналізів додається:
  • Консультація в офтальмолога
 У віці від 40 до 55 років кожні 2-3 роки.  Після 55 років відвідування офтальмолога потрібно щороку з метою запобігти виникненню глаукоми.
  • Скринінг колоректального раку (колоноскопія)
Проводиться з 50 років при виникненні захворювання кишківника, наявності випадків онкології в сім'ї.  Проводиться кожні 10 років, або частіше при наявності факторів ризику.

Ці чек-апи, що не заберуть у вас багато часу, але допоможуть зберегти вам здоров'я.  Будьте відповідальними та  дбайте про себе!

Автор: Наталія Холявицька.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм