Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіподинамія: до чого може призвести брак фізичної активності?

Гіподинамія: до чого може призвести брак фізичної активності?Гіподинамія – це патологічний стан, для якого характерне порушення ключових функцій людського організму. Це відбувається з причини зниження фізичної активності, у результаті чого працездатність м’язів значно погіршується. Гіподинамія – це поширена проблема сучасності, коли люди мало рухаються, багато проводять часу в положенні сидячи чи лежачи, страждають на ожиріння. Це не хвороба, але вкрай небезпечний стан, який може спровокувати ряд важких захворювань через порушення функцій органів та систем.

Чому виникає гіподинамія? Яка її симптоматика?

Головна причина гіподинамії – значне підвищення комфортності життя через досягнення технічного прогресу. На жаль, результат цього комфорту – критичне зниження фізичної активності. Також одна з головних причин гіподинамії – сидяча робота, яка є переважаючою серед офісних працівників. До групи ризику потрапляють і діти, які після занять у школі не займаються в гуртках, а проводять вільний час вдома, перед екранами телевізорів, комп’ютерів чи смартфонів. Крім того, існують фактори, які не залежать від людини. Це, наприклад, тяжкі захворювання чи травми, що обмежують або навіть унеможливлюють рух.

Гіподинамія – це стан, який супроводжується великою кількістю розрізнених симптомів, які часто важко звести до купи. До її головних ознак належать:
  • в’ялість, сонливість;
  • хронічно поганий настрій;
  • дратівливість;
  • загальне нездужання, постійна втома;
  • зниження або підвищення апетиту;
  • порушення сну;
  • суттєве зниження працездатності.
Такі симптоми час від часу відчуває кожен, але якщо вони є постійно, слід замислитися. Можливо, причина в недостатності фізичних навантажень.

Наслідки гіподинамії

Тривале зниження фізичної активності тягне за собою атрофічні зміни у м’язах, кістковій тканині, порушення обміну речовин, зниження синтезу білка. Гіподинамія негативно впливає на роботу головного мозку, через неї людина страждає на постійні головні болі, безсоння, емоційну неврівноваженість.

Іноді гіподинамія проявляється стійким підвищенням апетиту, через що людина починає набирати зайву вагу, у неї можуть з’явитися симптоми ожиріння та, як наслідок, ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Через брак фізичної активності порушується кровопостачання всіх органів, зокрема й мозку. У результаті погіршується пам’ять, концентрація уваги, уповільнюється процес мислення, з’являються різні патології в роботі органів і систем.

Профілактика гіподинамії

Головна профілактика гіподинамії – фізична активність. Рух – це життя, про це повинні пам’ятати абсолютно всі. Починати профілактику гіподинамії потрібно ще з дитинства: дітей слід привчати до ранкової зарядки, активного дозвілля на свіжому повітрі, водити їх на заняття в спортивних секціях. Дорослі теж не повинні про себе забувати: більше гуляти на вулиці, займатися спортом, якщо є така можливість, відвідувати спортивну залу. За наявності альтернативи завжди треба обирати пішу прогулянку, а не поїздку на автомобілі, кататися на велосипеді, плавати тощо.

Оскільки гіподинамія – це не хвороба, особливого лікування вона не потребує. Позбутися її симптомів можна, змінивши свій спосіб життя. Якщо ж через брак фізичної активності у людини вже з’явилися певні хвороби, лікувати треба вже саме їх.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм