Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Протеїнурія: основні причини появи білка в сечі

Протеїнурія: основні причини появи білка в сечіПротеїнурія - це патологічний стан, що характеризується надлишком білка крові в сечі. 

Насамперед відмітимо, що білок є однією з речовин, яка вимірюється в лабораторних тестах для аналізу вмісту сечі (аналіз сечі).
Нормою вважається низький рівень білка в сечі. Тимчасове його підвищення може бути нормою для молодих осіб під час перебігу захворювання або після інтенсивних фізичних навантажень.
 
Однак постійно високий рівень білка в сечі може бути ознакою захворювання нирок.
 
Справа в тому, що у  нирках є маленькі кровоносні судини, які називаються клубочками. Клубочки видаляють відходи, які потрапляють у сечу, й повторно поглинають білок, який залишається в крові. Якщо нирки не функціонують належним чином, білок може виходити у сечу. Результатом є високий рівень білка в сечі, який відомий нам як протеїнурія.

Основні причини білка в сечі

  1. Зневоднення, що може своєю чергою бути викликане діареєю, блюванням, надмірною пітливістю.
  2. Високий кров'яний тиск та як наслідок підвищена проникність судин в нирках. Це своєю чергою зменшує їхню здатність реабсорбувати білок, який потім потрапляє в сечу.
  3. Цукровий діабет при якому високий рівень цукру в крові змушує нирки занадто сильно фільтрувати кров. Це може призвести до пошкодження нирок, дозволяючи білку потрапляти в сечу.
  4. Гломерулонефрит: відбувається ураження клубочків з їх наступним порушенням фільтрації крові.
  5. Хронічна хвороба нирок, що супроводжується прогресуючою втратою функції нирок. Також це може викликати протеїнурію на ранніх стадіях, але зазвичай не викликає жодних помітних симптомів.
  6. Аутоімунні захворювання (наприклад, системний червоний вовчак).
  7. Прееклампсія та підвищення АТ, що впливає на здатність нирок фільтрувати білок.
  8. Онкологія.
  9. Запалення сечовивідних шляхів, яке може бути результатом такого захворювання, як інфекція сечовивідних шляхів або пухлина.
  10. Надмірне продукування певних білків.
Деякі особи більш схильні до розвитку протеїнурії. До загальних факторів ризику включають вік (з віком частіше виникають проблеми з нирками та зневоднення організму), спадковий фактор та ожиріння.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток протеїнурії?

На початковому етапі, при незначній кількості білка в сечі у хворого може не виникати жодних симптомів.
Відповідно, у міру прогресування ураження нирок у сечу потрапляє більше білка, що супроводжуватиметься появою наступних ознак:
  • набряки, переважно нижніх кінцівок, обличчя;
  • піниста сеча;
  • часте сечовипускання;
  • м'язові судоми вночі;
  • нудота та блювання;
  • зменшення апетиту.

Діагностика та тактика лікування

Єдиним способом діагностики протеїнурії є аналіз сечі, який вимірює кількість білка в сечі.
При підозрі на проблеми з нирками, дослідження сечі проводиться повторно через певний час. Також додатково призначається проведення дослідження крові, візуалізаційні тести (КТ, УЗД) та навіть біопсія нирки.

Тактика лікування залежатиме від стадії розвитку протенурії.
Так якщо виниклий стан є тимчасовим, лікування швидше за все може не знадобитися. У разі постійної протеїнурії, терапія буде направлена на основне захворювання.
Так лікування протеїнурії включає дотримання дієти тип якої залежатиме від захворювання, будь-то ЦД або АГ. Також допомогти впоратися із захворюваннями, які порушують функцію нирок може контроль маси тіла.
Медикаментозна терапія включає призначення ліків проти артеріального тиску при АГ, або цукрознижувальні (інсулінотерапія) - при діабеті.
При гломерулонефриті та нирковій недостатності  використовується діаліз для лікування високого кров’яного тиску та дисбалансу рідини.

Тому аби уникнути загостренню станів, що викликають протеїнурію важливо приділяти належну увагу своєму здоров'ю, та проходити профілактичні огляди з дослідженням загальних лабораторних показників крові та сечі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм