Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нефрокальциноз: симптоми відкладання кальцію в нирках

Нефрокальциноз: симптоми відкладання кальцію в ниркахНефрокальциноз - це патологічний стан, що супроводжується накопиченням в нирках надмірної кількості кальцію. Дане порушення є частим явищем серед недоношених дітей.
Відмітимо, що захворювання у більшості випадків має двосторонній характер, тобто з ураженням обох нирок. Також нефрокальциноз зазвичай характеризується генералізованим збільшенням вмісту кальцію в нирках, а не локалізованим, що спостерігається, наприклад, при кальцифікованому інфаркті нирки.

В залежності від перебігу захворювання розрізняють наступні форми патології:
  • хімічний нефрокальциноз (підвищена концентрація кальцію в клітинах нирок);
  • мікроскопічний нефрокальциноз (виникає кристалічний осад у вигляді оксалату та/або фосфату);
  • макроскопічний нефрокальциноз (спостерігаються великі ділянки кальцифікації).
Нефрокальциноз може бути пов’язаний з нирковими конкрементами (каменями), але, швидше за все, є основним порушенням обміну речовин. 

Які основні причини нефрокальцинозу?

Розвиток захворювання пов'язаний з будь-яким розладом, що супроводжується підвищеним рівнем кальцію в крові або/та сечі. Відповідно до наступного його накопиченням в тканинах нирки.
 
До провокуючих факторів нефрокальцинозу можна віднести наступні стани:
  • спадковий фактор;
  • наявність в анамнезі гломерулонефриту хронічного характеру;
  • відторгнення трансплантата нирки;
  • некроз нирок;
  • гіперкальціємія (надлишок кальцію в крові);
  • гіперпаратиреоз;
  • саркоїдоз;
  • приймання певних лікарських препаратів (фуросемід, стероїди); 
  • полікістоз нирок;
  • надмірне накопичення вітаміну D з наступним його токсичним впливом.

Основні симптоми

Безпосередньо прояви нефрокальцинозу виникають дуже рідко. Так захворювання можна виявити під час проходження обстеження зі спостеріганням аномалії зображення ниркових шляхів. Виключенням є симптоми основного захворювання, що спричиняють проблему.
 
До прикладу можна віднести поширену причину нефрокальцинозу - камені в нирках, що будуть супроводжуватися сильним болем у животі, кров'янистими виділенням в сечі, нудотою та блюванням.
Можливий розвиток гіпертонії.
 
Дані симптоми виникають і при медулярному нефрокальцинозі, коли кальцієві вузли розриваються в чашечкову систему з утворенням сечових каменів.
Рідко нефрокальциноз може проявлятися ознаками гострого ураження нирок або хронічного захворювання нирок.
 
Також при нефрокальцинозі хворий може стикнутися з появою головного болю та болем в серці, закрепом, сухістю шкіри, спазмом в животі та ін.
Однак надалі при відсутності лікування та занедбаному захворюванні високі ризики розвитку ниркової недостатності. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностувати нефрокальциноз можливо шляхом збору анамнезу, лабораторних досліджень крові та сечі, а також тестів візуалізації у вигляді  КТ, УЗД, рентгенографії. 
 
Терапія буде направлена на зниження симптомів та зупинення процесу накопичення кальцію в нирках. Це досягатиметься насамперед внесенням корективів у спосіб життя пацієнта (зміна раціону) або ж припинення приймання ліків, що провокують накопичення кальцію. Однак при цьому варто розуміти, що будь-які зміни у попередньому лікуванні приймаються виключно лікарем.
 
Хірургічне втручання може знадобитися при значному утворенні каменів у ниркових шляхах, особливо якщо вони викликають обструкцію або інфекцію.
 
При появі підозр щодо розладів, які спричиняють високий рівень кальцію в крові та сечі, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або безпосередньо урологом (нефрологом). Відмітимо, що прогноз залежить головним чином від етіології нефрокальцинозу.
 
Запобігти нефрокальцинозу можливо своєчасно лікуючи розлади, які призводять до порушення обміну кальцію, а також вживаючи велику кількість води (допоможе запобігти або зменшити утворення каменів).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм