Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на утворення поліпів в уретрі?

Які симптоми вказуватимуть на утворення поліпів в уретрі?Уретра являє собою протоку через яку сеча виходить з нашого тіла. Однак при впливі певних факторів функціонування уретри може погіршуватися, що впливає на механізм відтоку сечі. Існують різні типи ураження уретри у жінок. Карункули уретри зустрічаються найчастіше.Тому наразі розберемо детальніше особливості перебігу захворювання під назвою “уретральний карункул”, а саме що це за стан та як він впливає на процес сечовипускання.

Уретральний карункул — це патологічний процес, що супроводжується формуванням невеликого за розміром новоутворення. Воно має судинну структуру та локалізується в задній частині дистального кінця уретри. За статистичними даними більшість випадків припадає на жінок, особливо як перебувають в стані менопаузи. 
Зазвичай даний тип доброякісного новоутворення ніяк не впливає на самопочуття хворого. Однак поява дискомфортних відчуттів не є виключенням.

Які симптоми має уретральний карункул?

Карункул уретри являє собою утворення червоного забарвлення, яке при утворенні тромбу всередині може потемнішати та навіть почорніти.
Розміри карункула у більшості випадків не перевищують 1 см в діаметрі, рідше - 2 см, а розташування припадає на задній край уретри (один бік протоки).

Як зазначалося вище кожен випадок уретрального карункулу є індивідуальним. Так один пацієнт може дізнатися про утворення лише при проходженні огляду у лікаря, а інший відчуватиме ряд дискомфортних симптомів. Наприклад поява больових відчуттів, печія при сечовипусканні та кровотеча.

Основні причини

В основі розвитку уретрального карункулу покладено вплив жіночої статі та низький рівень естрогену при знаходженні жінок в періоді менопаузи. Це пов'язано з тим, що естроген в нормі забезпечує еластичність та живлення шкіри геніталій. В протилежному випадку, шкірний покрив стоншується та стає вразливим до впливу подразників.

Діагностика та тактика лікування

Карункул уретри лікар уролог визначає візуально під час огляду пацієнта. З метою визначення типу пухлини та виключення злоякісного процесу може знадобитися проведення біопсії, цистуретроскопії.

Відповідно якщо новоутворення не викликає симптомів та не впливає на якість життя пацієнта можливе обирання тактики спостереження. В іншому випадку план лікування включає проведення місцевої терапії у вигляді крему з естрогеном та протизапального препарату.

Оперативне втручання показане у разі досягання карункулом великих розмірів та супутній розвиток симптомів та ускладнень. Процедура видалення новоутворення має назву цистоуретроскопія. Важливо відзначити, що навіть при хірургічному видаленні все ще існує ймовірність рецидиву (повернення) карункула уретри.

Пам'ятайте, що карункули уретри можуть нагадувати інші, більш серйозні ураження, тому правильна діагностика є ключовою при появі дискомфортних симптомів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм