Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини порушення сечовипускання

Основні причини порушення сечовипусканняВиникнення проблеми у вигляді початку сечовипускання або підтримки відтоку сечі може виникнути у чоловіків й жінок у будь-якому віці. Але найчастіше дане порушення виникає у літніх чоловіків. Як наслідок коли ви не можете помочитися можлива затримка сечі. 

Відмітимо, що нестабільність сечовипускання може бути результатом різноманітних захворювань, тому при виникненні проблеми не варто зволікати зі зверненням до лікаря.

Причини порушення сечовипускання

Існує багато можливих факторів порушення сечовипускання. Наприклад у чоловіків проблема має зв'язок з доброякісною гіперплазією передміхурової залози та безпосереднім збільшенням простати.

До загальних причин порушення сечовипускання можна віднести наступні стани:
  • ураження нервів внаслідок ряду факторів, від ЦД, інсульту до інфекцій та розсіяного склерозу;
  • ураження м'язів сечового міхура;
  • оперативні втручання на сечовому міхурі, нирках або уретрі;
  • дисфункція тазового дна;
  • розвиток інфекційних процесів (наприклад, простатит, ІПСШ);
  • психологічні проблеми (наприклад, парурез - синдром сором'язливого сечового міхура);
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антигістамінні препарати, антидепресанти);
  • період вагітності та післяпологовий стан у жінок, при цьому з можливим застосуванням епізіотомії, епідуральної анестезії, розриву промежини під час пологів;
  • пухлина. 

Які додаткові симптоми повинні викликати занепокоєння?

Основним симптомом нестабільності сечовипускання є труднощі з початком або підтримкою струменя сечі.
Повільний початок може ускладнити визначення стану спорожнення сечового міхура.
З часом нестабільність сечовипускання може перерости в затримку сечі, тобто розвитку стану коли ви не можете взагалі помочитися. Це потребує негайного звернення за допомогою. Основними симптомами затримки сечі окрім неможливості сечовипускання та сильного болю у животі, є набряк нижньої частини живота, відчуття гострого позиву до сечовипускання, але яке є безуспішним. Також можлива поява повторного відчуття бажання до сечовипускання одразу після відвідування туалету.
 
Оскільки дане порушення може бути ознакою загрозливого для життя стану, варто не зволікати зі зверненням до лікаря при появі проблем з сечовипусканням разом із:
  • блюванням;
  • лихоманкою та ознобом;
  • болем у попереку.

Діагностика та тактика лікування 

Щоб діагностувати основну причину нестабільності сечовипускання або інших проблем із сечовипусканням, лікар збирає анамнез встановлюючи тривалість та початок розвитку порушення, при дії яких факторів стан погіршується або навпаки покращується та ін.
Додатково проводяться лабораторні дослідження сечі, вимірювання об’єму та швидкості потоку сечі, що виділяється під час спорожнення сечового міхура, УЗД, ректальне дослідження простати у чоловіків, уродинамічні тести, цистографія.
 
План лікування буде залежати від основної причини симптомів порушення та варіюватиметься від медикаментозної терапії до оперативного втручання. Наприклад, проведення антибактеріальної терапії при інфекціях, хірургічне втручання для усунення тиску на простату, видалення рубцевої тканини всередині уретри

При відсутності протипоказань лікар може порекомендувати самостійно знімати прояви застосувавши грілку на нижню частину живота або м'який масаж. Це дасть можливість розслабити м’язи та покращити відтік сечі. Також важливо вживати достатній об'єм рідини.
 
Найкраще звернутися до лікаря одразу при виникненні проблем з відтоком сечі. Дотримання рекомендованого плану лікування може допомогти покращити ваш стан. Обрати клініку та фахівця для отримання консультації й обстеження можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм