Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми будуть вказувати на розвиток поліпів уретри?

Які симптоми будуть вказувати на розвиток поліпів уретри?Попри думку, що поліпи являють собою утворення доброякісного характеру їх розростання в уретрі може негативно відбитися на функціонуванні органу - відбувається перекриття просвіту уретри, а разом з ним і порушення відтоку сечі. Тому розберемо детальніше, які симптоми будуть вказувати на ранній початок патологічного процесу та чи можливо цьому запобігти.

Поліпи уретри - це доброякісні утворення, що локалізуються на слизовій оболонці сечівника, які своєю чергою перекривають просвіт уретри. Поліпи утворюються внаслідок аномального росту тканин уретри та мають вигляд округлих й м'яких новоутворень з гладкою поверхнею.
 
Вони можуть кріпитися безпосередньо на слизову оболонку або фіксуватися за допомогою ніжки.
Відмітимо, що уретра являє собою тонку трубку, що слугує для відтоку сечі з сечового міхура назовні (з тіла).

Які фактори можуть вплинути на розвиток поліпів в уретрі?

Точної причини, що може викликати формування новоутворень не встановлено, однак до можливих тригерів належать наступні стани:
  • спадковий фактор;
  • інфікування ВПЛ (вірус папіломи людини);
  • наявність в анамнезі хронічних запальних процесів сечостатевої системи або інфекцій (наприклад, хламідіоз);
  • часте травмування слизової оболонки уретри, що найчастіше пов'язується з проведенням катетеризації сечового міхура;
  • випинання стінок уретри (наявність дивертикулу). 

Симптоми розвитку поліпів уретри

Першочергово спостерігається утруднене сечовипускання, яке при тому може супроводжуватися больовими відчуттями. Також до даної клінічної картини приєднуються наступні симптоми:
  • больові відчуття під час статевого акту, особливо спостерігається у жінок, що пов'язано з локалізацією поліпів в уретрі;
  • гематурія;
  • відчуття печіння та наявності стороннього тіла в сечівнику;
  • відсутність відчуття повного спорожнення сечового міхура. 
Коли поліпи повністю перекривають уретру відбувається повна зупинка виділення сечі.
 
Відмітимо, що чим більше перекриття просвіту уретри, тим інтенсивніші та серйозніші прояви ураження. В результаті високі ризики розвитку кровотечі, оскільки поліпи мають “ніжну” структуру та легко травмуються; переродження поліпів в рак, який швидкими темпами метастазує в навколишні тканини та органи. 

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення фізикального огляду лікарем урологом, зібрання анамнезу та проведення інструментальних та лабораторних методів дослідження: взяття мазка, цистоуретроскопія - через ендоскоп, що вводиться в сечовий міхур відбувається огляд слизової уретри, УЗД. 
 
Тактика лікування полягатиме у видаленні поліпів уретри малотравматичним ендоскопічним методом (трансуретральна резекція). Післяопераційне відновлення відбуватиметься упродовж двох тижнів з виключенням статевих стосунків.
 
З метою зменшення ризиків розвитку поліпів уретри рекомендується використовувати бар'єрні методи контрацепції, дотримуватися здорового способу життя, вчасно усувати запальні процеси сечостатевих шляхів та проходити обов'язкові щорічні огляди. 
 
Пам'ятайте, що поліпи є тими утвореннями, які потребують видалення, оскільки занедбаність їх лікування або ще гірше, застосування народних методів може коштувати серйозних наслідків для здоров'я та життя. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм