Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ентезит: основні симптоми ураження опорно-рухового апарату

Ентезит: основні симптоми ураження опорно-рухового апарату Ентези являють собою важливі ділянки, де зв’язки та сухожилля вставляються в кістку. Вони забезпечують рух суглобів, допомагаючи розприділяти механічні сили.

У нашому тілі є понад ста ентезів. Однак запалення хоча б одного з них призводить до захворювання під назвою ентезит.
 
Ентезит – це патологічний процес, що супроводжується запаленням ділянки з’єднання зв’язки та сухожилля з кісткою.
 
Зауважимо, що дане порушення є складовою двох захворювань – псоріатичного артриту та аксіального спондилоартриту. Крім того, наявність в анамнезі ПСА спричиняє активний перебіг ентезиту. Це викликає й більш серйозні наслідки у вигляді сильних больових відчуттів та високих ризиків інвалідності. При цьому наявність симптомів ентезиту може вказувати лише на активність основного захворювання, а не на те, що воно загострюється.

Характерні ознаки ентезиту 

  1. Підвищена чутливість.
  2. Больові відчуття.
  3. Скутість.
  4. Гіперемія та набряк в ураженій ділянці.
Особливо симптоми дають про себе знати при рухах, враховуючи вплив ентезів на рух. Ентезит зазвичай вражає лише одну або дві ділянки тіла одночасно. До найбільш частих зон, що зазнають ураження відносять ахіллове сухожилля, нижню частину стопи.
 
Також додатково у пацієнтів спостерігаються зміни з нігтями на кінцівках у вигляді тріщин, появи ямок та відділення нігтя від нігтьового ложа.
 
Зауважимо, що захворювання може набувати хронічного характеру з наступним формуванням кісткових шпор в ураженій області та появою фіброзу, стану, при якому м’які тканини тіла стають потовщеними та мають рубці, що впливає на рухливість.

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає в реакції імунної системи на певне пошкодження, що супроводжується виділенням хімічних речовин – цитокінів. Це спричиняє запальний процес. Адже при наявності ПСА імунна система не працює належним чином і будь-яке тривале навантаження на суглоб і спричинятиме запальний процес. 
 
Також провокуючими факторами, що підвищують ризик ентезиту виступають:
  • віковий фактор (більшому ризику піддаються молоді особи);
  • наявність більш активно запалених суглобів;
  • заняття спортом;
  • виконання дій, що включають повторювані рухи;
  • травма;
  • ожиріння.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та фізикального огляду. Додатково проводяться візуалізаційні тести з метою виявлення запалення, типу УЗД, рентгенографії, МРТ.
Відмітимо, що спеціального діагностичного тесту з виявлення ентезиту не існує. 
 
Лікування полягатиме в призначення біологічного препарату або протиревматичного, який націлений на певні частини запального процесу (якщо причиною запалення є аутоімунний артрит), нестероїдних протизапальних. При залученні одного суглоба можливо обмежитися ін’єкціями кортикостероїда в ділянку ураження.

Додатково полегшити перебіг захворювання можливо виконуючи відповідні вправи на розтяжку, застосовуючи компреси, спеціальні вставки для взуття (при ураженні стопи).
Враховуючи, що ентезит асоціюється з підвищеною активністю захворювання на ПСА та пошкодженням суглобів, потрібно обов’язково звернутися до лікаря для подальшого обстеження та лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм