Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Анкілозуючий спондиліт: як вчасно розпізнати прояви артриту?

Анкілозуючий спондиліт: як вчасно розпізнати прояви артриту?Коли виникають проблеми зі спиною та хребтом, це впливає на функціонування всього вашого тіла. 

Анкілозуючий спондиліт або хвороба Бехтерева – це патологічний процес, що належить до однієї з форм артриту та основним чином супроводжується запальним ураженням хребта. 

Насамперед ураження зазнають саме суглоби хребта (крижово-клубові, де нижня частина хребта з’єднується з тазом), що небезпечно ризиками хронічного больового синдрому та навіть інвалідності. Також це викликає типові симптоми артриту, такі як біль і скутість, але й може викликати ознаки порушення травлення, висипання та втрату ваги.

Варто враховувати, що хвороба має тенденцію до прогресування. 

Характерні ознаки

Клінічна картина анкілозуючого спондиліту різниться та може супроводжуватися загостренням та періодами відсутності симптомів.

На початковому етапі для патології характерні будуть наступні ознаки:
  • больові відчуття в спині, як вранці, так і ввечері;
  • скутість в суглобах;
  • порушення постави;
  • втрата апетиту;
  • субфебрильна температура;
  • втрата маси тіла;
  • швидка стомлюваність.
Враховуючи, що анкілозуючий спондиліт є запальним процесом, патологія може поширюватися й на інші частини тіла. Тому при відсутності вчасного лікування захворювання може загрожувати хронічним запаленням та зрощенням кісток, поширенням патологічного процесу (серце, очі, кишківник), компресійним переломом хребта.  

Відмітимо, що симптоми анкілозуючого спондиліту можуть відрізнятися у чоловіків і жінок, що може призвести до пізнього діагностування.

 Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною анкілозуючого спондиліту, але вважається, що комбінація генетичних факторів і факторів ризику навколишнього середовища відіграє роль у розвитку захворювання.
Спеціалісти відмічають стосовно можливого впливу наступних станів:
  • спадковий фактор. Тобто шанси захворіти зростають у випадку наявності захворювання у когось з родини (наприклад, брат/сестра, батьки);
  • віковий фактор (за статистикою симптоми виникають у віці від 20 до 40 років);
  • виразковий коліт та хвороба Крона;
  • псоріаз.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ретельного фізикального огляду та ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові (ШОЕ, С-реактивний білок, генетичне дослідження), МРТ, рентгенографія. Порівняно з іншими формами артриту, які також потрібно виключити, однією унікальною характеристикою анкілозуючого спондиліту є сакроілеїт. Це запалення крижово-клубового суглоба, де з’єднуються хребет і таз.

Враховуючи, що не існує ліків проти анкілозуючого спондиліту, дії лікаря будуть направлені на усунення больового синдрому та запобігання інвалідності.  Так медикаментозна терапія включатиме призначення нестероїдних протизапальних препаратів, кортикостероїдів, протиревматичних та інгібіторів фактора некрозу пухлин (TNF) альфа.

При серйозному ураженні або деформації суглобів (колінного та тазостегнового), існують показання до оперативного втручання з заміни суглоба.

Лікування значною мірою залежить від того, наскільки важким є стан і наскільки дискомфортними є симптоми.
Додатково пацієнтові рекомендовано виконувати щоденні фізичні вправи (наприклад, йога, плавання).
Не варто забувати й про правильне збалансоване харчування, яке дасть можливість наситити організм необхідною кількістю вітамінів та мінералів. 

Беручи до уваги, що не основної причини чи методів запобігання анкілозуючого спондиліту не знайдено, варто зосередитися на активному способі життя, правильному харчуванні та контролю маси тіла.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм