Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеоартрит колінного суглоба: основні симптоми та методи лікування

Остеоартрит колінного суглоба: основні симптоми та методи лікуванняОстеоартрит вражає більшу частину населення, що робить його найпоширенішою формою артриту.

Механізм його розвитку полягає в руйнуванні хряща в суглобах з наступною дегенерацією прилеглої кістки. Коли це трапляється, кістки колінного суглоба стираються одна з одною, викликаючи тертя, внаслідок чого виникає біль та набряк колін. Також це небезпечно тим, що повернути назад ураження неможливо, і дегенеративні зміни з часом тільки погіршуються. Тому лікування буде направлено на призупинення патологічного процесу.
 
Стадії остеоартриту колінного суглоба коливаються від стадії 0, нормальної, до стадії 4, важкої. Лікування та ліки доступні для кожної стадії, з операцією як варіантом для тяжкого перебігу.
За статистичними даними більшість випадків остеоартриту спостерігається у жінок, переважно після 40 років. Хоча ряд факторів, серед яких травма або спадковість може спричинити патологію незалежно від віку. 

Характерні ознаки

Про розвиток остеоартриту може свідчити ряд попереджувальних ознак, на які варто звернути увагу:
  • біль у суглобах, що особливо вираженим стає після фізичних навантажень, пробіжки;
  • набряк;
  • відчуття жорсткості та тертя в коліні;
  • хитка хода;
  • деформація суглоба (при прогресуванні захворювання).

Основні причини

  1. Спадковий фактор.
  2. Ожиріння, що створює навантаження на суглоби.
  3. Травма коліна.
  4. Метаболічні порушення (наприклад, надлишок гормону росту).
  5. Постійні фізичні навантаження.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, даних анамнезу та проведення ряду діагностичних тестів. Серед яких рентгенографія, МРТ та лабораторні дослідження крові за допомогою лабораторного мікроскопа. Також лікар може призначити аспірацію суглоба. 
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від перебігу патологічного процесу та може включати як консервативні методи, так і проведення оперативного втручання.

Передує операції застосування знеболювальних препаратів, проведення лікувальної фізкультури, контроль маси тіла, ін’єкції стероїдів. Додатково доцільним буде використання спеціального ортопедичного взуття або устілок, наколінника. 

Оперативне втручання є крайнім методом лікування та може варіюватися від остеотомії колінного суглоба до його часткової або повної заміни. Показами до операції є відсутність результату від консервативного лікування та суттєвий вплив хвороби на якість життя пацієнта. 

Попри те, що не всім факторами остеоартриту можливо запобігти, варто спробувати зменшити його ризики дотримуючись простих рекомендацій. Це насамперед підтримування здорової ваги, відпочинок, правильний підхід до фізичних тренувань та навантажень. 
І пам’ятайте, що остеоартроз колінного суглоба виникає з часом, і якщо одиночні больові відчуття можуть не викликати занепокоєння, то їх посилення повинні стати приводом для звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм