Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на розвиток грижі внутрішньохребцевих дисків?

Які симптоми вказуватимуть на розвиток грижі внутрішньохребцевих дисків?Вузли Шморля або грижі внутрішньохребцевих дисків – це патологічний процес, який характеризується ураженням хребта, що утворюється внаслідок випинання м’яких тканин міжхребцевого диска в сусідні хребці.

Тобто ці вузли являють собою грижі міжхребцевих дисків, які натискають на сусідні хребці. Найчастіше вони безболісні, але іноді можуть викликати гострий біль у попереку.
 
Патологічний процес зосереджений усередині кісток хребта, а точніше у верхньому поперековому відділі. Попри свою поширеність, захворювання тривалий час може бути недіагностованим, оскільки у пацієнта не виникають жодні скарги.

Основні причини

Механізм розвитку грижі полягає в розриві зовнішнього фіброзного кільця диска, що  дозволяє пульпозному ядру випинатися за межі пошкодженого зовнішнього кільця. І якщо дискові грижі зазвичай поширюються вбік, то вузли Шморля повертаються вгору або вниз у напрямку до сусідніх хребців.
 
Достеменно невідомо, що саме є причиною утворення вузлів Шморля, однак спеціалісти відзначають можливий вплив наступних факторів:
  • аутоімунний розлад;
  • слабкість міжхребцевих дисків;
  • розвиток інфекційного процесу;
  • пухлини;
  • надмірний тиск на диски. 
Відповідно до статистичних даних найбільші ризики стикнутися з захворюванням мають люди похилого віку, особи які мають випадки захворювання у когось з родини, наявність в анамнезі травм спини та захворювань, що послаблюють структуру кісток (наприклад, остеопороз).

Характерні ознаки

Вузли Шморля рідко мають симптоми. Найчастіше вони діагностуються випадково під час візитів до лікаря та переглядів рентгенографічних знімків з іншої причини.
При цьому випадки появи болю в попереку внаслідок запалення або набряку навколишніх хребців є можливими. 
Також рідше вузли Шморля можуть викликати защемлення нерва в хребті. 

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення ряду діагностичних тестів, насамперед візуалізаційних. Так оглянути необхідну частину хребта можливо за допомогою МРТ, рентгенографії, КТ та ПЕТ сканування.
 
Тактика лікування залежатиме від перебігу захворювання. Так якщо вузли Шморля не викликають жодних симптомів, можливо обмежитися тактикою спостереження.

При появі больових та дискомфортних відчуттів лікар може запропонувати декілька варіантів лікування. До прикладу, це можуть бути спеціальні вправи, безрецептурні знеболювальні та за необхідності навіть оперативне втручання. 

Відмітимо, що консервативне лікування може зайняти від двох місяців до пів року. А от оперативне втручання є крайнім варіантом лікування, коли від вищевказаної терапії буде відсутній результат. Оперативне втручання зазвичай передбачає видалення дискового матеріалу.
 
Важливо розуміти, що вузли Шморля часто є генетичними, тому їх не завжди можна запобігти. Однак зменшити ризики можливо уникаючи надмірного тиску на поперек та контролюючи масу тіла, що також цьому сприяє.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм