Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

П`яткова шпора: причини формування кісткового новоутворення

П`яткова шпора: причини формування кісткового новоутворенняВлітку при носінні відкритого взуття та швидкому темпі життя, ми як ніколи відчуваємо всі проблеми пов'язані з нашими стопами. Одним із таким дискомфортних станів, що має тенденцію до прогресування є п'яткова шпора.

П’яткова шпора – це патологічний стан, що характеризується формуванням кісткового новоутворення. Воно являє собою накопичення кальцію, яке простягається між п’ятковою кісткою та дугою.
 
Початок захворювання розпочинається спереду та під п’ятою з наступним поширенням на інші частини стопи.
 
Більшість людей не усвідомлюють, що у них п’яткова шпора, доки не звернуться за допомогою щодо болю в п’яті. 
Відмітимо, що п’яткова шпора не виліковується. Лікарі рекомендують нехірургічне лікування, щоб полегшити симптоми, пов’язані з даним захворюванням.

Основні симптоми 

  1. Поява больових відчуттів.
  2. Набряк в ділянці локалізації патологічного процесу.
  3. Місцеве підвищення температури, коли уражена ділянка стає теплою на дотик. 
Ці симптоми можуть поширюватися на склепіння стопи. Згодом стає помітним невеликий за розмірами кістковий виступ.
При цьому не є виключенням, коли у хворого не виникатиме жодних скарг стосовно стопи. У таких випадках п’яткова шпора часто виявляється лише за допомогою рентгенографії.

Які основні причини п’яткової шпори?

Механізм розвитку п’яткової шпори полягає в тривалому розтягненні м’язів й зв’язок, що як наслідок призводить до підвішеного тиску та навантаження на п’яткову кістку.
При цьому порушення виникає з часом при відсутності лікування та ігноруванні перших симптомів.
 
До поширених причин п'яткової шпори відносять:
  • носіння неправильно підібраного взуття (наприклад, зношене взуття, часте носіння шльопанців);
  • біг та стрибки на постійній основі по твердій поверхні;
  • артрит;
  • травма п'яти;
  • ожиріння;
  • проблеми з ходьбою.

Діагностика та тактика лікування

На ранньому етапі діагностувати п’яткову шпору без медичної допомоги досить складно. Насамперед це пов'язано з подібними до інших уражень стопи форм болю.
Діагноз встановлює хірург-ортопед або ортопед на основі фізикального огляду, рентгенографії.
 
Лікування п’яткової шпори в першу чергу складається зі зміни способу життя та забезпечення спокою кінцівці. Додатково лікар може порекомендувати короткочасне застосовування холодових компресів, ін'єкції протизапальних препаратів при сильному больовому синдромі, знеболювальні.
Полегшення симптомів приносить фізіотерапія, яка направлена на проведення вправ для запобігання болю та допоміжні засоби у вигляді ортопедичного взуття.
Оперативне втручання є доцільним у разі сильних та тривалих больових відчуттів. Воно полягає у видаленні п’яткової шпори, іноді можливе звільнення й підошовної фасції.
 
Профілактика п’яткової шпори вимагає підвищеної уваги до загального стану здоров’я ніг. Тому важливо пам’ятати про повсякденні навантаження на ноги та забезпечення їм відпочинку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм