Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вивих колінного суглоба: основні симптоми травми

Вивих колінного суглоба: основні симптоми травмиВивихи наразі є досить поширеним видом травматизації, враховуючи погодні умови. Однак важливо орієнтуватися в загальних проявах порушення аби своєчасно звернутися за лікарською допомогою та не допустити ускладнень. Тому розберемо детальніше особливості розвитку вивиху саме колінного суглоба.

Вивих колінного суглоба - це патологічний стан, що характеризується зміщенням суглобової поверхні кісток (надколінника, стегнової або великогомілкової кістки). 
 
В залежності від виду завданої травми вивих суглоба може відбуватися як з пошкодженням цілісності шкіри (відкритий вивих), так і супроводжуватися збереженням її цілісністю (закритий вивих), однак з пошкодженням судин, нервових закінчень, зв'язок та сухожиль.

Які фактори впливають на розвиток вивиху коліна?

Звісно, що у більшості випадків причиною розвитку вивиху колінного суглоба є певний вид травми. Це може бути як сильний удар, падіння на коліна, так і ДТП, надмірне фізичне навантаження.
 
Не є виключенням коли, на перший погляд, травма може показатися незначною, однак вивих вже було спричинено.
 
Важливо враховувати, що не є рідкістю, коли ураження кісток, суглобів може відбуватися на тлі певних патологічних процесів в організмі. Так надмірна крихкість кісток є частим явищем при остеопорозі, а вивих суглобу - артриті, артрозі. 

Основні прояви

Симптоми, що виникають при вивиху суглоба залежатимуть від локалізації травми. Однак при цьому до уваги береться і те, що вивих, підвивих або перелом мають певною мірою схожу симптоматику, тому вкотре наголошується на необхідності звернення до лікаря та встановлення чіткого діагнозу, з виключенням спроб самолікування.
 
Насамперед з чим стикається хворий при розвитку вивиху це є поява сильного болю в момент травми. Згодом больові відчуття стають інтенсивнішими та виникають навіть при мінімальних рухах. 

Також до загальних проявів вивиху колінного суглоба відносять:
  • набряк;
  • гематома;
  • обмеження в рухливості коліна;
  • зниження або повна втрата чутливості.
Зовнішньо також спостерігатиметься деформація коліна, а при ураженні стегнової кістки кінцівка може стати довшою. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, скарг, зовнішнього огляду кінцівки. Візуалізаційно діагностувати вивих та його тип можливо шляхом проведення рентгенографії. За показаннями обстеження включатиме проведення КТ й МРТ.
 
До надання допомоги в умовах медичного закладу, перша допомога хворому полягатиме в забезпеченні йому спокою. Так хворий займає горизонтальне положення, трохи піднявши уражену кінцівку та підклавши під коліно валик. З метою зменшення набряку та відсутності ранової поверхні доцільним буде прикласти холодовий компрес (15-20 хв). Наявність рани потребує її очищення антисептичними засобами з накладання стерильної пов'язки.
 
Надання лікарської допомоги при вивиху колінного суглоба варіюватиметься в залежності від тяжкості травматизації. Так якщо при зміщенні надколінника лікування полягатиме в вправлянні вивиху з наступною іммобілізацією кінцівки (гіпс, фіксувальна пов'язка), то при переломі кісток, розриві сухожилля та інших ускладнень можливе й проведення оперативного втручання (артроскопія).
 
Надалі хворий проходитиме реабілітаційний період у вигляді фізіотерапії, ЛФК, масажу. 
 
Важливо розуміти, що підтвердити або навпаки виключити розвиток вивиху коліна може виключно лікар на основі проведеної діагностики. Тому при попередньому розвитку травми та дискомфортних симптомів, що виникли опісля обов'язково зверніться до травмпункту або безпосередньо лікаря травматолога. І в жодному разі не варто вправляти вивих самостійно!
Скористатися послугами лікаря травматолога та отримати відповідну допомогу Ви можете в одній з клінік з Всеукраїнського маркету ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм