Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми перелому ключиці

Основні симптоми перелому ключиціЦього тижня негода застала нас зненацька. І на жаль випадки звернень до травмпунктів з переломами, забоями та вивихами вже перевищили свою норму. Наразі розберемо основні симптоми при переломі ключиці та які методи лікування при цьому застосовуються.

Ключиця являє собою трубчасту кістку, що виконує зміцнювальну функцію плечового поясу, шляхом з'єднання грудини та лопатки. У разі розвитку перелому виникає серйозна травма, що спричиняє порушення цілісності кістки.
 
Механізм розвитку перелому ключиці може бути як прямий, так і непрямий. Тобто у першому випадку відбувається удар безпосередньо в ділянку ключиці, при непрямому механізмі розвитку травми - падіння на пряму руку. Причина перелому полягає в завданні сили, яка перевищує силу опору кісткової тканини.
 
Розрізняють декілька форм переломів ключиці: зовнішня, середня й внутрішня. Найчастіше виникають переломи саме середньої ділянки кістки, що пов'язано з тим, що вона є найтоншою та найвигнутішою у порівнянні з іншими.
 
Також перелом ключиці може бути відкритий та закритий, а також зі зміщенням та без нього. Патологія може ускладнюватися наявністю уламків кістки, що можуть викликати додаткові порушення у вигляді їх потрапляння в оточуючі м'які тканини, пошкодження легені.

Які причини розвитку перелому?

  1. ДТП.
  2. Травми плечового суглоба, що своєю чергою спричиняє й перелом ключиці.
  3. Злоякісний онкологічний процес кісткової тканини.

Основні симптоми, що виникатимуть при переломі ключиці

В першу чергу при розвитку травми у хворого виникають скарги на біль та неможливість повноцінно рухати верхньою кінцівкою. У ділянці перелому ключиці виникає набряк, а надключична ділянка стає згладженою. 
Візуально спостерігається деформація контурів плеча, уражена верхня кінцівка неначе провисає та здається довшою.
Спроби проведення огляду та пальпація викликають больові відчуття локального характеру. Також можлива патологічна рухливість та поява крепітації уламків кістки.

Діагностика та тактика лікування

Підтвердження перелому відбувається завдяки проведенню рентгенографії у двох проєкціях. Додатково можливе проведення КТ.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від складності перелому. Однак його основою є фіксація кістки в правильному положенні на певний проміжок часу, а саме до моменту зрощування. Так консервативне лікування включає застосовування фіксуючих пов'язок та шин, наприклад шина Чижина, кільце Дельбе тощо. 
Оперативне втручання полягатиме в зіставленні уламків кістки з наступною фіксацією її стержнем (відкрита репозиція). Найчастіше показаннями до цього є перелом ключиці зі зміщенням.
В післяопераційний період кінцівці забезпечується спокій та іммобілізація.
Пам'ятайте, що поява симптомів перелому не повинна ігноруватися, а тим паче самостійно ліквідуватися! Обов'язково зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм