Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми та наслідки перелому куприка

Основні симптоми та наслідки перелому куприкаПогіршення погодних умов та ожеледиця підвищили випадки травм та роботи травматологам. При цьому виниклі травми є різними за локалізацією та тяжкістю. Наразі розберемо детальніше особливості перебігу перелому куприка та методи його лікування.

Куприк знаходиться в нижньому відділі хребта людини та являє собою анатомічний відросток зі зрощених 5-6 хребців. На перший погляд, сформований “хвостик”, може здатися лише складовою хребта. Однак насправді ж до куприка приєднуються м'язи та зв'язки які необхідні для нормального функціонування сечостатевої системи. При цьому внаслідок того, що кістка оточена м'якими тканинами її досить легко травмувати. Достатньо невдалого падіння. Найбільш часто дана неприємність може виникнути у жінок, що пов'язано з розташуванням центру ваги в стегнах та відповідно падіння саме на вразливий куприк. Також до групи ризику належать люди похилого віку внаслідок вікової дегенерації кісткової тканини.

До травм куприка відносять розвиток забою, вивиху, підвивиху й безпосередньо перелому.

Перелом куприка - це патологічний стан, що виникає внаслідок сильного механічного впливу на кістку з наступним порушенням її цілісності.

В залежності від тяжкості перелому розрізняються наступні його види:
  • перелом куприка зі зміщенням, тобто з наявністю уламків кістки;
  • перелом куприка без зміщення (кістка знаходиться в фізіологічному положенні);
  • застарілий перелом;
  • зрослий перелом: внаслідок несвоєчасного звернення за допомогою перелом зростається самостійно, але неправильно. Надалі це викликає хронічні болі;компресійний перелом куприка, коли під впливом сильного тиску кістка тріскається. Найчастіше він обумовлений остеопорозом, розвитком пухлин та метастатичним процесом.

Провокуючі фактори

Звісно, що основною причиною перелому куприка є розвиток певного типу травми (ДТП, падіння з висоти, фізичні вправи, ускладнені пологи), наслідки якої будуть залежати від віку, об'єму м'якої тканини, що “пом'якшує” пошкодження куприка, рівню кальцію, дефіцит якого впливає на крихкість кісток.
 
Рідше, як причини перелому виступають патологічні процеси в організмі. 

Які симптоми виникатимуть при травмі куприка?

В першу чергу при розвитку перелому хворий відчуває гострий та різкий біль в ділянці куприка. При переломі він є постійним, а при забої - періодичним.
Надалі спостерігатиметься поява наступних симптомів:
  1. Набряк та гематома в ділянці ушкодження.
  2. Поява дискомфорту та посилення болю під час акту дефекації та сечовипусканні, статевому акту.
  3. Виникнення труднощів при пересуванні.

Діагностика та тактика лікування

При виникненні травми в першу чергу потерпілому необхідно забезпечити спокій в положенні на животі, аби уникнути контакт хребта з твердою поверхнею, прикласти холодовий компрес до ураженої ділянки.
 
Надалі в умовах стаціонару проводяться необхідні дослідження у вигляді рентгенографії, КТ та МРТ.
 
Тактика лікування залежатиме від виду перелому, наявності ранової поверхні (відкритий перелом).
У більшості випадків лікування є комплексним та включатиме проведення знеболювання, іммобілізації з накладанням спеціальних фіксуючих валиків та призначення фізіотерапії (ЛФК, масаж, акупунктура). Оперативне втручання проводиться у разі перелому зі зміщенням (рідше відкритого перелому) з наступним відновленням цілісності кістки.
Усунення перелому куприка спричиненого, наприклад, остеопорозом вимагає додаткового приймання препаратів з вмістом кальцію. 
 
При відсутності вчасного звернення до лікаря відбувається неправильне зрощення кісток, що своєю чергою призводить до запорів, кісти, гнійних процесів, тиск на органи малого таза тощо.
Надалі виниклий стан потребує оперативного втручання.
 
Дуже важливо при розвитку травм вчасно звернутися за кваліфікованою допомогою до лікаря травматолога. Адже перелом куприка при несвоєчасному лікуванні може мати досить серйозні наслідки. Знайти досвідчених фахівців Ви зможете скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм