Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Клишоногість у дітей: основні симптоми та методи лікування

Клишоногість у дітей: основні симптоми та методи лікуванняДуже часто коли у дитини стопа повернута всередину, батьки найменують даний стан як клишоногість. Однак клишоногість не має нічого спільного між поставою ніг. Чому? З'ясуємо далі.

Клишоногість або еквіноварусна деформація стопи - це дефект, що виникає при формуванні опорно-рухового апарату, коли внутрішній край стопи підігнутий вгору й всередину, а пальці відхилені.  
 
Клишоногість є вродженим станом або наслідком паралітичного генезу, коли відповідно відбувається деформація стоп. Захворювання є складним та потребує невідкладного лікування. При цьому патологічний процес може бути як одностороннім, так і двостороннім, що трапляється набагато частіше.
 
А от поворот стопи всередину яке так часто лякає батьків насамперед викликаються двома факторами: поворот вилки гомілки у малюків, а у більш старших діток - торсія (скручування) стегнової кістки. Тому як зазначають спеціалісти ходьба стопою всередину є нормою для дітей до 8-10 років.

Які фактори можуть вплинути на розвиток клишоногості у дитини?

  1. Спадковий фактор. Тому під час планування вагітності важливо приділити окрему увагу наявності випадків клишоногості у родині.
  2. Розвиток захворювань генетичного генезу у дитини.
  3. Механічні ураження плоду під час вагітності (наприклад, стиснення плоду). 
  4. Дефіцит вітамінів у матері під час вагітності. 
Щодо набутої форми клишоногості, то спричинити її можуть наслідки травм ніг, паралічі, перенесення поліомієліту. Навіть постійне носіння тісного та неякісного взуття у період формування стопи підвищує ризики клишоногості. Симптоми виникають на другий-третій рік життя дитини. 

Ознаки клишоногості

  1. Стопа зазнає сильного згинання.
  2. Патологічне викривлення стопи відбувається по типу відхилення у напрямі до серединної лінії тіла.
  3. Високе склепіння стопи.

Тактика

Діагностувати клишоногість можливо ще під час внутрішньоутробного розвитку шляхом проведення УЗД (починаючи з 16 тижня вагітності). Коли дитина вже народилася характерні ознаки встановлює неонатолог. Додатково з метою остаточного підтвердження діагнозу проводиться рентгенографія, УЗД, КТ (насамперед, якщо клишоногість є набутою).
 
Тактика лікування клишоногості полягатиме в застосуванні методу Понсеті. Лікування полягає в поетапному гіпсуванні стопи та всієї нижньої кінцівки в положенні згинання в колінному суглобі. Етапи гіпсувань будуть залежати від виду клишоногості. Так при вродженій формі це приблизно 4-5 гіпсувань (кожні 5 днів), при атиповій або паралітичній клишоногості може знадобитися триваліші гіпсування. Надалі перед фінальним гіпсуванням проводиться оперативне втручання під загальною анестезією де лікар проводить перетинання ахілової зв'язки для фінального виведення стопи. Надалі (після зняття гіпсових пов'язок) важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, що дасть можливість у майбутньому вести дитині звичайний спосіб життя. 
 
Лікування клишоногості може бути розпочато вже після двох тижнів з моменту народження. 
 
Також до консервативного методу лікування належить ЛФК, що є доцільним ще до проведення гіпсування, наприклад під час перебування у пологовому.
 
Батькам важливо розуміти, що у разі деформації стопи кістка з віком не “вставиться” на місце клишоногість не мине самостійно. Тому важливо якомога раніше розпочати лікування. Це ж і стосується випадків, коли Ви почали помічати, що дитина неправильно ставить ступні, а її ходьба змінюється. У такому разі також необхідно звернутися до дитячого ортопеда.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм