Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Пертеса: основні симптоми ураження кульшового суглоба у дитини

Хвороба Пертеса: основні симптоми ураження кульшового суглоба у дитиниХвороба Пертеса належить до групи захворювань під назвою - остеохондропатії. Для яких є характерним захворювання кістко-суглобового апарату. Оскільки хвороба Пертеса в першу чергу стосується дітей. Розберемо детальніше поява яких симптомів повинна викликати занепокоєння. 

Хвороба Пертеса - це патологічний стан, що характеризується ураженням стегнової кістки та кульшового суглоба. У більшості випадків ураження зазнає права кінцівка, хоча не є виключенням двостороннього розвитку патологічного процесу.
 
В першу чергу захворювання пов'язано з порушенням кровопостачання головки стегнової кістки, що як наслідок викликає некротичні зміни та зміни кісткової структури.
Так хвороба Пертеса проходить в декілька етапів. На початку відбуваються ураження в зоні головки стегна з наступним вторинним її переломом. Далі відбуватиметься розсмоктування некротизованих тканин та укорочення стегнової шийки. Відновлення тканин відбуватиметься через наростання сполучних тканин, а зрощення кістки - під впливом солей кальцію та росту “нової” кісткової тканини.

В зоні ризику захворювання знаходяться діти, переважно віком від 4 до 8 років.
 
За статистичними даними один випадок хвороби Пертеса припадає на десять тисяч дітей.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

  1. Травми, насамперед при яких відбувається зміщення головки стегна або завдання їй удару.
  2. Інфекційні процеси, що викликають ураження суглоба.
  3. Гормональні порушення.
  4. Недорозвинутість поперекового відділу спинного мозку (мієлодисплазія).
  5. Спадковий фактор.
  6. Порушення при формуванні кісткової тканини, наприклад викликане дефіцитом корисних мікроелементів (фосфору, калію).
Спеціалістами відзначається, що у більшості випадків серед пацієнтів, що стикнулися з хворобою Пертеса в анамнезі була присутня та чи інша форма коагулопатії.

Основні прояви хвороби Пертеса

Для захворювання характерний поступовий початок. Відповідно чим більше часу розвивається порушення, тим інтенсивніші стають прояви:
  • поява безболісного кульгання на початку, згодом починає виникати біль при ходьбі;
  • больові відчуття в стегні, що віддають в коліно, пахову область;
  • обмеження пасивних рухів в суглобі, тобто неповне його розгинання (контрактура);
  • обмеження в відведенні та повороту всередину  стегна;
  • порушення ходьби, хворий “тягне” ногу за собою.
На пізній стадії спостерігається невідповідність довжини кінцівки, біль стає гострим, кульгавість стає сильною, слабкість сідничних м'язів, зниження пульсу на пальцях стопи з наступною блідістю та місцевим зниженням температури.

Тактика

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, аналізу клінічної картини. Візуалізація патологічного процесу забезпечуватиметься шляхом проведення УЗД кульшового суглоба, КТ. 
 
Консервативне лікування полягатиме в обиранні тактики спостереження. З обмеженням активності на кінцівку з застосуванням милиць, ортезу та забезпечення постільного режиму (інколи накладання гіпсової пов'язки) та проведення фізіотерапії.
 
Це дасть можливість зберегти можливий об'єм рухливості кінцівки та сферичність головки стегнової кістки. Також важливо забезпечити відновлення кровопостачання у суглобах. Надалі таким пацієнтам до моменту завершення патології необхідно періодично проходити ряд обстежень, насамперед рентгенографії. 
 
Оперативне втручання проводиться при присутності ряду показань. Насамперед це старший вік дитини (старше 8 років), наявність підвивихів головки стегнової кістки, необхідність у стимуляції кровообігу з відновленням кісткової тканини головки стегна.
 
При вчасному зверненні зберігаються високі шанси на повноцінну працездатність та відновлення суглобу. В протилежному випадку, коли лікування було розпочато на пізніх стадіях - кульшовий суглоб руйнується та виникає інвалідність.
 
Пам'ятайте, що якщо дитина скаржиться на появу болю в суглобі, варти звернутися на це увагу, адже станів, що може спричинити порушення є досить багато серед яких і хвороба Пертеса.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм