Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сколіоз: основні причини викривлення хребта

Сколіоз: основні причини викривлення хребтаПро розвиток сколіозу ми напевно чуємо ще з самого дитинства: “потрібно рівно сидіти, щоб не було сколіозу” або “носіння тяжкого портфеля на одному плечі викривляє хребет”. Однак чи дійсно таке поширене захворювання хребта залежить від нашої постави та як вчасно розпізнати початок сколіозу? З'ясуємо далі.

Сколіоз - це патологічний стан, що характеризується розвитком деформації хребта. При цьому коли людина стоїть рівно, викривлення не зникає. За статистичними даними кількість випадків сколіозу є більшою серед жіночої статі. 
 
Відмітимо, що твердження про неправильну поставу, носіння сумку на одному плечі не належить до захворювання - сколіоз. Це є порушення під назвою - сколіотична постава. Тіло дійсно стає дещо асиметричним, однак при цьому змін на хребті не спостерігатиметься. 

Основні причини сколіозу

В основі розвитку сколіозу покладено генетичний фактор, відповідно він являється спадковим захворюванням.
Сколіоз може бути ідіопатичної форми, коли на тлі здорового розвитку хребта, він раптово починає деформуватися. 
Також до причин сколіозу належать вроджена вада хребця (напівхребець) або зрощення ребер, травми, ДЦП. Відповідно і лікування даних форм сколіозу буде відрізнятися.

Прояви сколіозу

На початковому етапі відрізнити сколіоз від сколіотичної постави практично неможливо (сутулість, незначна асиметрія тулуба). Однак з ростом дитини відбувається прогресування хвороби.
До зовнішніх ознак сколіозу належить асиметрія плечей, ребер, лопаток та ніг (з підтвердженим рентгенологічно викривленням хребта). Відповідно чим більший кут викривлення хребта, тим тяжчий перебіг сколіозу: порушення ходи, м'язові болі, деформації грудної клітки, ураження з боку внутрішніх органів. 
 

Діагностика та тактика лікування

На початковому етапі підтвердити розвиток сколіозу можливо шляхом проведення рентгенографії в положенні стоячи. Так візуалізаційно вдається встановити ступінь викривлення та виключити звичайне порушення постави. Хоча на жаль існують випадку, коли ступінь сколіозу та масштаби викривлення хребта є помітними навіть неозброєним оком, коли відбувається запізніле звернення до лікаря. 
 
Тактика лікування буде залежати від ступеня викривлення та провокуючого фактору сколіозу. Так при викривленні хребта до 20 градусів обирається тактика спостереження з додатковим призначенням масажу, рефлексотерапії, ЛФК. Від 20 до 40 градусів лікар призначає носіння спеціального корсета. Відповідно в складних випадках (понад 45 градусів) проводиться оперативне втручання. 
 
Методи оперативного втручання є індивідуальними та залежать від віку пацієнта (дитина, яка росте, або дорослий).

Методи запобігання сколіотичної постави

  1. Слідкування за поставою.
  2. Невеликі перерви при тривалому сидінні в одному положенні.
  3. Рівномірний розподіл навантаження.
  4. Дозовані фізичні навантаження.
Важливо розуміти, що сколіоз є серйозним захворюванням лікування якого не варто відкладати на потім. Чим раніше звернутися до лікаря, тим відповідно менше ураження зі сторони хребта та спинного мозку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм