Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кісточки на ногах: основні причини вальгусної деформації стоп

Кісточки на ногах: основні причини вальгусної деформації стопСезон відкритих ніжок добігає кінця, а разом з цим у людей які мають порушення вигляді випинаючої кісточки на стопі виникають труднощі при обиранні нової пари закритого взуття. Розберемо детальніше, чому виникає деформація стоп та які методи лікування допоможуть усунути проблему.

Вальгусна деформація стоп (в народ. кісточки на ногах) - це патологічний стан, що дослівно характеризується відхиленням першого пальця стопи назовні, з наступною деформацією переднього відділу стопи.
 
Близько 90% пацієнтів з вальгусною деформацією стопи є жінки. Що пов'язано найчастіше з носінням взуття на підборах з прямим супінатором. 
Механізм розвитку кісточки на нозі характеризується розростанням в області головки плеснової кістки. На прикладі тих же підборів, можна зазначити, що при прямому супінаторі нога з'їжджає до низу і відбувається неправильний розподіл ваги, а саме спирання на пальці. Це своєю чергою й викликає незворотні зміни у вигляді деформації стопи.

Які фактори впливають на розвиток деформації стопи?

В основі захворювання покладено перевантаження переднього відділу стопи.
Також провокуючими факторами порушення виступають:
  • носіння незручного взуття;
  • травми стопи;
  • гормональні порушення та порушення обмінних процесів;
  • ожиріння;
  • наявність в анамнезі плоскостопості;
  • остеопороз.

Основні прояви захворювання

Основними симптомами вальгусної деформації стоп є постійне відчуття болю, яке виникає на початку виключно при ходьбі, а згодом навіть у стані спокою. Зі збільшенням “кісточки” ускладняється й перебіг захворювання. Так хворий не може обрати взуття за розміром, виникають мозолі та натирання, присутнє відчуття постійного дискомфорту. 

До зовнішніх проявів можна віднести наступні симптоми:
  • поступове відхилення великого пальця у внутрішню сторону стопи;
  • поступова деформація інших пальців по молоткоподібному типу.
При прогресуванні захворювання виникає ряд ускладнень у вигляді вростання нігтів, стрімкого розвитку патогенних мікроорганізмів та як наслідок поява грибку.

Тактика

При проведенні встановлення діагнозу в першу чергу важливо виключити інші захворювання зі схожою симптоматикою, наприклад артрит або подагра.
 
Лікування буде залежати від ступеня розвитку деформації стопи. Так на початковому етапі можливо обмежитися застосуванням ортопедичних устілок та супінаторів з безпосереднім обиранням зручного взуття. З метою розвантажування стоп рекомендовано робити масаж стоп, спеціальні вправи - ЛФК.
Оперативне втручання буде доцільним у разі кісткових змін (кістка стає грубою) або коли проблема поки що є виключно неестетичною. Зміни зі сторони кістки відбуваються вже на третій стадії, проводиться коригуюча остеотомія, що полягає в видаленні розростання на головці плеснової кістки. 
 
Надалі після лікування незалежно від того, чи була проведена корегуюча терапія чи оперативне втручання пацієнту необхідно правильно підбирати взуття!  
Варто звернутися до лікаря ортопеда ще на початковому етапі захворювання, що дасть можливість запобігти оперативному втручанню та уникнути ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм