Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Забій колінного суглоба: основні симптоми ураження

Забій колінного суглоба: основні симптоми ураженняЛіто це період активного відпочинку та спорту на свіжому повітрі. Звісно, що такі речі дуже часто можуть обійтися травмами, як серед дітей та підлітків, так і серед дорослих. І розвиток забою коліна є однією з цих поширених травм. Тому розберемо детальніше, як розпізнати прояви травми та яка перша допомога буде доцільною.

Забій - це патологічний стан, що характеризується розвитком травми шкірного покриву, без порушення його цілісності. Відповідно, що забій коліна є закритою травмою яка виникає при розвитку удару або падіння, тобто внаслідок механічного впливу.

Якими симптомами супроводжуватиметься забій коліна?

Після дії травмуючого фактору на коліно, та безпосередньо колінний суглоб виникає наступний ряд симптомів:
  1. Синець (гематома), внаслідок порушення цілісності оболонки судин.
  2. Набряк (місцевий).
  3. Больові відчуття як в стані спокою, так і під час ходьби, пальпації. Відмітимо, що біль також посилюватиметься при згинанні та розгинання в колінному суглобі, можливе рухове обмеження.
Інтенсивність травми у кожного проявлятиметься по різному та залежатиме від ряду факторів, наприклад сила удару, площа ураження, твердість предмета.

Наслідки травми коліна

  1. Запалення сухожилля (тендиніт): основною ознакою є поява набряку та сильного болю, що має тільки наростальний характер. Кінцівка стає обмеженою в рухах, ногу неможливо зігнути або розігнути.
  2. Перелом: найчастіше відбувається перелом кісток, що формують колінний суглоб.
  3. Пошкодження менісків: небезпечною рисою даного стану є те, що він супроводжується нападом гострого болю, який може тривати до трьох діб, а згодом стихати. Відповідно в таких випадках людина рідко звернеться до лікаря. Згодом біль знову повертається та має епізодичний характер. Чим “старішим” є пошкодження меніска, тим ймовірнішим є руйнування суглобового хряща  та розвитку кульгавості.
  4. Приєднання інфекційного процесу: у більшості випадків це пов'язано з додатковим виникненням ранової поверхні при травмі.

Тактика

При розвитку травми важливо забезпечити спокій ураженій кінцівці, зафіксувавши її в горизонтальному положенні з легким підняттям. А на місце травми прикласти холод. Важливо розуміти, що аби уникнути ускладнень холодний компрес тримають по пів години. У разі сильних больових відчуттів доцільним буде випити знеболювальне. 
 
Якщо забій супроводжується додатково подряпиною, до вищезазначених дій приєднується попереднє оброблення ранової поверхні: очищення від сторонніх частинок, промивання проточною водою та оброблення дезінфекційним засобом з наступним накладанням стерильної пов'язки. 
 
В умовах медичного закладу лікар травматолог на основі результатів обстеження (рентгенографія, УЗД) призначить відповідне лікування. Якщо травма коліна не супроводжується додатковими ускладненнями, то терапія полягатиме у призначенні протизапальних, знеболювальних, протинабрякових препаратів. Додатково аби уникнути зайвого навантаження на кінцівку проводиться її фіксація спеціальним бандажем для коліна. 
Відповідно приєднання додаткових симптомів свідчить про ймовірний розвиток ускладнень, від пошкодження менісків до перелому.
 
Важливо розуміти, що за звичайним ударом коліна можуть критися досить серйозні ускладнення. Тому в цілях профілактики проконсультуйтеся з лікарем. Звісно що не варто зволікати зі зверненням до спеціаліста, якщо симптоми мають інтенсивний та тривалий перебіг. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм